Bruisend podium met Rooise stemmen in Veldhoven

Cultuur

Sint-Oedenrode - Rooi heeft verschillende muziekpodia, maar voor een orkest met 62 leden, 45 koorzangers en 75 dansers moet je als Rooienaar toch wat verder van huis. Het Roois Theaterkoor deed dat eens in sporthal De Streepen, maar dat was een gigantische operatie. Theaterkoor STEM, opgericht in 2015 en grotendeels bestaand uit oud-leden van het Roois Theaterkoor, treedt daarom op in een accommodatie die berekend is op grote producties: theater De Schalm in Veldhoven.

En wel op 11 juni vanaf 20.15 uur, en 12 juni vanaf 14.00 uur. Ze doen dat in samenwerking met het Eindhovens Muziekcollectief en dansschool Step by Step. Een van de wijzigingen in het beleid is dat STEM zich meer zal gaan richten op de toekomstige gemeente Meierijstad. Het uiteindelijke doel is dat Theaterkoor STEM weer eigen, kwalitatief hoogstaande projecten gaat opzetten.
Vooraf repeteert STEM iedere woensdagavond in Mariëndael. Afgelopen week kreeg de bridgeclub in hun pauze een gratis voorproefje. Even later stond vrijwel niemand in de foyer meer stil en na afloop kreeg STEM een daverend applaus van hun gelegenheidspubliek.
Vanwege hun achtergrond bij Theaterkoor Rooi hebben de individuele leden van STEM podiumervaring. "Maar STEM zelf is nog niet helemaal uitgekristalliseerd" aldus tijdelijk artistiek leider Mario Lamers. "We werken in projecten, afgestemd op de situatie." Maureen Mitzer, voorzitter van Eindhovens Muziekcollectief: "Mario en ik kwamen elkaar tegen. Ik vertelde hem dat wij in Eindhoven bezig waren met een grote productie, en zangers zochten in de regio, dus dat kwam goed uit."
Mario Lamers: "STEM zingt nummers uit de top 2000. Omdat dat een beschermde naam is, noemen wij het EM's top 2016. We hebben alle orkestleden uitgenodigd om hun favoriete keuze te maken uit de top 2000. Daar zijn 30 nummers uitgekomen, in verschillende talen, en een heel breed repertoire. Maureen Mitzer vult hem aan. "Die worden in Veldhoven uitgevoerd in een steeds veranderende samenstelling van het koor. Muziek voor alle leeftijden." Mario: "Dan weer allemaal tegelijk, dan weer een ensemble tussendoor, het is een dynamisch podium wat constant in beweging is. Het publiek zal zich geen seconde vervelen. Het publiek mag ook stemmen, voor de toegift."

Dat het tijdstip van de optredens samenvalt met andere muziekevenementen, zien ze niet als een probleem. "Als je geen zin hebt in Guus Meeuwis of Lakedance, kom dan naar De Schalm." Jos Kaldenhoven, voorzitter van STEM: "De mogelijkheden in Rooi en Schijndel zijn beperkt, of je moet inderdaad een sporthal helemaal ombouwen zoals in Rooi gebeurd is. Alleen in Veghel zijn grote podia, op de Noordkade en in de Blauwe Kei. Na het top 2000 project gaan we evalueren en op 15 juni worden de koordeelnemers geïnformeerd over het volgende project. Nee, dat verklap ik nog niet." Meer info op www.eindhovensmuziekcollectief.nl of http://theaterkoorstem.nl/