Afbeelding

Vriendenkring Rooise Fanfare 40 jaar

Cultuur

Sint-Oedenrode - De grote kosten in verband met aanschaf of vernieuwing van instrumenten en uniformen brachten leden en vrienden van Fanfare "Nos jungit Apollo" in 1976 op het idee een Vereniging van Vrienden op te richten.

Speciaal de heer Van der Heijden, die vier zonen als muzikant in de fanfare had, vond dit een uitstekend idee. Hij werd dan ook medeoprichter en zat jarenlang in het bestuur van de vereniging. Omdat de jaarlijkse bijdrage op honderd gulden werd bepaald en de vriendenkring al spoedig honderd leden had, werd het gebruikelijk de vriendenkring "Club van Honderd" te noemen. In de uitnodiging voor de oprichtingsvergadering van de vriendenkring op 23 juni 1976
lezen we onder andere dat de fanfare op 30 juli 1974 bij koninklijk besluit was onderscheiden met de "Erepenning van Verdienste" en lid was van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekgezelschappen. Ook dat de fanfare al jarenlang was geklasseerd in de hoogste (vaandel)-afdeling en in 1972 en 1974 met succes had deelgenomen aan het Federatief Topconcours te Arnhem. Inmiddels is het jaarlijkse bedrag 50 euro geworden en is het ledental van de vriendenkring door overlijden en vertrek tot 70 gedaald. De naam "Club van Honderd" dekt dus niet meer de "lading".
De Rooise fanfare, opgericht in 1864, bouwde 20 jaar later een kiosk midden op de Rooise Markt op de plaats, waar vanaf 1690 het raadhuis stond. Wegens bouwvalligheid werd de kiosk in 1945 afgebroken. In 1948 is de huidige kiosk gebouwd, gefinancierd door toenmalige vrienden van de fanfare. Het feit, dat het in juni 40 jaar geleden is, dat de Vriendenkring werd opgericht zal in ieder geval worden herdacht en op welke wijze en wanneer is nog niet bekend. Daarover zal worden gesproken met het bestuur van de fanfare. Men hoopt in ieder geval, dat de inwoners van Sint-Oedenrode, die de instandhouding van het muziekkorps een warm hart toedragen en nog geen lid zijn van de Vriendenkring zich willen opgeven als lid, zodat de kring wellicht weer een "Club van Honderd" kan worden. Daartoe zal een ledenwervingsaktie worden gehouden.