Afbeelding

Maak kennis met techniek tijdens Robo-laß

Algemeen

Sint-Oedenrode - Mariëndael is al lang niet meer alleen een cultuurtempel. Techniek heeft inmiddels ook een stevige positie in de agenda van het Rooise Culturele en Educatieve Centrum verworven. Gijs van der Wilt, de voorzitter van de Stichting Mariëndael en techneut in hart en nieren, heeft daar zeker zijn steentje aan bijgedragen.

Zo is het Gijs gelukt om in het kader van de Dutch Technology Week woensdag 25 mei Robo-laß (spreek uit Robo-laB) binnen te halen. Een evenement dat leerlingen van de basisschool en het voortgezet onderwijs enthousiast moet maken voor technologie en innovatie.

"Sint-Oedenrode ligt geografisch niet echt gunstig voor techniek", zo begint Gijs zijn verhaal. "Rondom Eindhoven gebeurt veel en ook in de regio Uden-Oss staan ze niet stil. Wij zitten daar een beetje tussen in. Maar we zetten ons steeds meer op de kaart. Het educatieve technieklokaal in Mariëndael is daar een voorbeeld van. Inmiddels werken het technieklokaal ook steeds nauwer samen met het Elde en het Zwijsen College, maar ook met Fontys zijn er goede banden. Dat werpt haar vruchten af, want er komen gelukkig steeds meer leerlingen die begrijpen dat technologie en innovatie in elk vak thuishoort. Of je nu kiest voor de zorg of economie; technologie is echt overal en nog meer in de toekomst".

Juist om scholieren al op vroege leeftijd kennis te laten maken met de nieuwste technieken houdt Mariëndael Robo-laß. Woensdagmiddag 25 mei van 14.00 tot 17.00 uur staat Mariëndael vol met techniek. Jongens en meisjes, want techniek is echt niet alleen het domein van de heren, kunnen dan zien hoe hun leeftijdgenoten met Lego, Mecano en mechatronica robots bouwen die in staat zijn om verschillende opdrachten uit te voeren en met elkaar de sportieve strijd aan te gaan. Ook jij kunt dan meedoen en meebouwen.

Julie Mandos, Pieter van de Vleuten en Robin Zelders, drie Rooise leerlingen van het Zwijsen College maken deel uit van het team Rembrandts. Samen met studenten van Fontys werken zij in de FRC, de FIRST Robot Competition, zeg maar de Eredivisie van de technologiewedstrijden van robots. Tijdens Robo-laß zullen de drie hun robot laten zien. Maar ook de FIRST Tech Challenge en FIRST LEGO League-groepen die in leeftijd net wat jonger zijn, zullen laten zien wat allemaal mogelijk. Daarnaast is op 25 mei onder andere ook MadScience aanwezig. Zij laten je kennismaken met programmeren van robots. Maar ook als je een 3D-printer in werking wilt zien moet je zeker even in Mariëndael komen kijken. Zeker een aanrader voor iedereen die verder wil in de techniek of nog niet weet wat die wil.