Het dak van Mariendael ligt aardig vol
Het dak van Mariendael ligt aardig vol

Eerste contouren duurzaamheidsambitie zichtbaar

Algemeen

Sint-Oedenrode - Onze maatschappij moet duurzamer ingericht worden. Op wereldniveau worden daar afspraken over gemaakt. Of die ooit helemaal worden nagekomen is nog maar de vraag, maar Sint-Oedenrode – en in de toekomst Meierijstad – is nu zo ver om een duit in het zakje te doen. Met de aanleg van zonnepanelen op gemeentegebouwen zijn de eerste contouren van de duurzaamheidsambitie van gemeente Meierijstad zichtbaar.

Duurzaamheid is een belangrijke pijler waar de nieuwe gemeente zich vanaf 1 januari 2017 voor gaat inzetten. Om dat te onderstrepen klommen wethouder van Sint-Oedenrode Jeanne Hendriks en Annemieke v.d. Ven (wethouder van Veghel) maandagmorgen het dak op van Mariëndael om getuige te zijn van de ingebruikname van de zonnepanel die daar zijn geplaatst. Op Mariëndael zijn 234 panelen geplaatst. Samen met de 252 panelen op sporthal de Streepen, de 318 panelen op zwembad de Neul en de 192 panelen op het gemeentehuis van Veghel gaan ze stroom leveren aan zo'n zeventig gezinnen. Maandag waren techneuten druk bezig om de aansluiting af te ronden. Ook op de sporthal liggen de panelen al. Vanaf volgende week maandag wordt begonnen met het plaatsen van de zonnepanelen op het zwembad.

"We willen middels dit project energiekosten besparen en een impuls geven aan duurzame energie en het goede voorbeeld geven aan bedrijven en huishoudens. We moeten elkaar stimuleren om van zonne-energie en andere natuurlijke hulpbronnen gebruik te maken", vertelt Van de Ven. Hendriks vult aan: "Ook goed isoleren is heel belangrijk om energie te besparen. We zijn druk bezig om onze burgers daarop te attenderen. Daarnaast is er in Schijndel een burgerinitiatief succesvol op touw gezet om gezamenlijk met duurzame energie aan de slag te gaan. Het is goed om daar bij aan te haken. Dan hebben we meer massa. Zo zie je maar dat er al mooie initiatieven binnen Meierijstad ontstaan die er voor zorgen dat we elkaar versterken."
Of in de toekomst nog meer panelen worden geplaatst op gemeentegebouwen binnen Meierijstad is nog niet bekend. "Daar gaan wij nu niet over. Dat is straks aan de nieuwe gemeenteraad", legt de Veghelse wethouder uit.


Afbeelding
Afbeelding