Afbeelding

Eerste orgelconcert van het seizoen

Cultuur

Sint-Oedenrode - Op zondagmiddag 1 mei om 15.00 uur begint in de H. Martinuskerk te Sint-Oedenrode (Centrum) het eerste concert uit de reeks orgelconcerten 2016 "Op en rond het Smitsorgel".

Het belooft een speciaal concert te worden dat op 1 mei wordt georganiseerd door "Stichting Smitsorgel Sint-Oedenrode".  Ondersteund door organist Bert Augustus die het Smitsorgel zal bespelen, zal Vocaal Ensemble Melos - onder de inspirerende leiding van Lucas Vis - een fenomenaal concert ten gehore brengen.

Het Vocaal Ensemble Melos werd opgericht op initiatief van sopraan Caroline Spanjaard en van Lucas Vis en maakte haar debuut in januari 2016 in Best (Lidwinakerk) en in Eindhoven (Catharinakerk). Dit optreden in Sint Oedenrode wordt het eerste concert van Melos met orgelbegeleiding. 

De dirigent Lucas Vis studeerde aan het Muzieklyceum te Amsterdam, cello en orkestdirectie. In de zomer van 1967 volgde hij een directiecursus in Salzburg bij Bruno Maderna en kreeg als beste deelnemer een onderscheiding van Radio Salzburg. Gedurende het seizoen 1968/1969 was hij cellist en assistent-dirigent van het toenmalig Amsterdams Philharmonisch Orkest. Van 1969 tot 1973 assisteerde hij Bruno Maderna bij diens directie- en compositiecurcussen te Salzburg, Darmstadt en Tanglewood (VS). Bij uitvoeringen van Stockhausens Carré, voor vier koren en vier orkesten in 1971 te Den Haag en Parijs, was hij één van de dirigenten. Naast Carre, dat hij sindsdien nog vele malen uitvoerde, dirigeerde hij vele andere werken van Stockhausen. In 1973 dirigeerde hij de opera Satyricon van Bruno Maderna in Nederland en daarna in de Scala te Milaan. Van 1976 tot 1979 was hij dirigent van het Nederlands Balletorkest en van 1979 tot 1982 van het Brabants Orkest. In 1980 werd hij hoofdvakdocent orkestdirectie aan de Conservatoria van Maastricht en Den Haag. Bij de Nederlandse Operastichting dirigeerde hij naast Naima van Theo Loevendie en Ithaka van Otto Ketting opera's van Puccini (Butterfly), Busoni (Faust), Oliver Knussen (Max en de Maximonsters) en Mozart (Entführung aus dem Serail). Van 1988 tot 1996 was Lucas Vis chef-dirigent van het Noordhollands Philharmonisch Orkest.?Aan het Conservatorium van Amsterdam, waarvan hij van 1998 tot 2005 artistiek directeur was, doceert hij orkestdirectie.

De Organist Bert Augustus (Eindhoven, 1952) werkt sinds 1989 als campanoloog bij klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts te Asten en sinds enkele jaren ook bij het Museum Klok & Peel aldaar. Hij studeerde natuurkunde (HTS Eindhoven), orgel (Brabants Conservatorium) en beiaard (Nederlandse Beiaardschool). Hij was organist aan de Brigidakerk in Geldrop, de Willibrorduskerk in Berkel-Enschot en de Thomaskerk te Eindhoven. Als beiaardier was hij verbonden aan het Oude Willibrorduskerkje in Waalre en als assistent beiaardier aan de Philipsbeiaard (Catharinakerk) in Eindhoven. Sinds voorjaar 2002 is Bert Augustus naast zijn werk in Asten als vaste bespeler verbonden aan het in 2001 gerestaureerde Smits (I) orgel (1839) in de Martinuskerk te Sint-Oedenrode. Van 1994 tot aan de restauratie in 2004 was hij betrokken bij de voorbereiding van de restauratie van het Vollebregt-Smitsorgel in de Brigidakerk in Geldrop. Sinds 2011 is hij beheerder van het in dat jaar gerestaureerde Smits (I) orgel (1838) in de Willibrorduskerk in Deurne. Hij was betrokken bij de oprichting van de Brabantse Orgelfederatie en de Stichting Lambertus Kerkconcerten in Helmond. Als bestuurslid van de Brabantse Orgelfederatie was hij enkele jaren betrokken bij het beheer van orgels in de provincie.

Het concertprogramma.

Op het programma staan werken van o.a.  

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)

Florent Schmitt (1870-1958)             

Heitor Villa-Lobos (1887-1959) 

Francis Poulenc (1899-1963)

Hector Berlioz (1803-1869)

Het concert in de H. Martinuskerk aan het Kerkplein in Sint-Oedenrode begint om 15.00 uur. De toegang is gratis. Uitgebreidere informatie over het programma van dit concert vindt u ook op de website: http://www.sintmartinusparochie.nl/smitsorgel