Collega-muzikanten zingen de feestelijke ‘Missa in anno misericordiae’ onder bezielende leiding van componist Henk van Riel (l).
Collega-muzikanten zingen de feestelijke ‘Missa in anno misericordiae’ onder bezielende leiding van componist Henk van Riel (l).

Speciale bedevaartsmis voor deken Blom

Cultuur

Sint-Oedenrode - De parochiebedevaart naar Rome en Assisi van het dekenaat Sint-Oedenrode/Veghel wordt extra feestelijk met speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde mismuziek.

De bedevaartgangers zullen dagelijks de eucharistie vieren. Met 'Missa in anno misericordiae' - de mis voor het jaar van de barmhartigheid – geeft musicus-componist Henk van Riel, deze diensten een eigen, vreugdevol karakter. Donderdag 21 april werd de eerste partituur overhandigd aan deken Vincent Blom, de grote stimulator van deze bedevaart. Aan hem heeft Henk van Riel deze missa opgedragen. De hierbij aanwezige zangers, dekenale organisten en dirigenten brachten de muziek meteen tot leven. Zij waren vol lof en verrast door de sprankelende sfeer.

'Missa in anno misericordiae' omvat het Kyrie eleison, Gloria, Credo, Sanctus en Agnus dei en is geschreven voor 4-stemmig gemengd koor met piano- en/of orgelbegeleiding. "De muziek is eenvoudig te zingen door amateur-koorzangers en wordt ook afgewisseld met ietwat dissonante klanken van een solistenkwartet. Hiermee heb ik een fris accent aan het traditionele klankbeeld van het koor toegevoegd." aldus componist Henk van Riel. Deken Vincent Blom was zichtbaar geroerd dat de compositie aan hem is opgedragen en genoot van de prachtige, uitbundige muziek. "Met dit fantastische initiatief heeft Henk van Riel een oude traditie om voor middeleeuwse kapittelkerken muziek te schrijven, nieuw leven in geblazen."

De mis zal aan het eind van het kerkjaar in Sint-Oedenrode ten gehore worden gebracht door een gelegenheidskoor. Maar eerst zal het volop worden gezongen in Italië. Henk van Riel kijkt uit naar een prachtige week met eucharistievieringen in diverse kerken in Rome, Vaticaanstad en Assisi. Inschrijven voor deze bedevaart in de herfstvakantie 2016 kan nog tot 1 mei a.s. via het parochiesecretariaat, Mgr. Bekkersplein 1, 5491 EB Sint-Oedenrode, 0413-477741, secretariaat@heiligeodaparochie.nl. Met ruim 100 aanmeldingen is er inmiddels wel een wachtlijst. De partituur van 'Missa in anno misericordiae' is bij het parochiesecretariaat te bestellen à 5 euro.