Afbeelding

Studiefinanciering nieuwe stijl

Zakelijk

Sint-Oedenrode - Vorig jaar is de studiefinanciering veranderd voor nieuwe studenten. De grootste verandering is het invoeren van een leenstelsel. Dit betekent dat de basisbeurs als lening wordt verstrekt, terwijl deze voorheen geschonken.

De studiefinanciering bestaat uit 4 delen: een lening, studentenreisproduct, aanvullende beurs en collegegeldkrediet. Voor elk deel gelden andere regels en voorwaarden, alsmede of en wanneer het geld terug moet worden betaald. Een korte omschrijving van deze onderdelen:

1. De lening
De lening vervangt de basisbeurs. Het bedrag moet na het afronden van de studie worden terugbetaald. De hoogte is op dit moment maximaal € 862,50 per maand (dit bedrag is inclusief een eventuele aanvullende beurs).

2. Studenten reisproduct
Het reisproduct is een lening. Je kunt kiezen uit een weekabonnement of een weekendabonnement. Als je binnen 10 jaar je diploma haalt, wordt de lening omgezet in een gift en hoef je deze niet terug te betalen. Je kunt er voor kiezen om het reisproduct niet op te halen (als je toch niet met het openbaar vervoer reist, kun je voorkomen dat je met een lening blijft zitten).

3. Aanvullende beurs
De aanvullende beurs is niet voor iedereen. De hoogte is afhankelijk van de hoogte van het inkomen van de ouders en de gezinssamenstelling (hoe lager het inkomen, hoe hoger de aanvullende beurs). Voor de hoogte van het inkomen wordt naar het inkomen van 2 jaar geleden gekeken. De aanvullende beurs hoeft niet terugbetaald te worden indien je binnen 10 jaar na aanvang van de studie je diploma haalt. De eerste 5 maanden van de aanvullende beurs hoef je ook niet terug te betalen als je het diploma niet haalt. Je kunt de aanvullende beurs ontvangen zonder gebruik te maken van de lening.

4. Collegegeldkrediet
Iedereen die een HBO of universitaire opleiding volgt moet collegegeld betalen aan de onderwijsinstelling. Voor het collegegeld kun je een lening afsluiten. Deze lening moet je, inclusief rente, na de studie terugbetalen.

Rente
Over het terug te betalen bedrag wordt rente berekend. De rente loopt vanaf de 1e maand na uitbetaling. Zolang de studiefinanciering loopt wordt het rentepercentage elk kalenderjaar opnieuw vastgesteld. Na de studieperiode wordt het rentepercentage steeds voor 5 jaar vastgesteld. De rentes zijn relatief laag. Momenteel is het rentepercentage 0,01%. Het hoogste rentepercentage sinds 2001 is 1,39%. Uiteraard zegt dit niet dat deze in de toekomst hoger kunnen zijn. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Van de Ven Accountants | Adviseurs, te bereiken via 0413-491111, e-mail: info@vdven.nl, of loop gewoon even binnen op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur.