Afbeelding

"Waakvlammetje Pater Damiaan altijd bij me gedragen"

Verenigingen

Sint-Oedenrode - Hij was leidinggevende in het bedrijfsleven, per 1 januari dit jaar ging hij met pensioen. Per 1 februari ging Piet van den Tillaart alweer een nieuwe uitdaging aan en werd voorzitter van de Stichting Damiaancentrum Nederland. Het verschil? "Eerst keek ik naar zaken, nu naar mensen."

Niet dat hij eerst niet naar mensen keek, integendeel, het was alleen niet de 'core business' van zijn werk. "Maar dit is onze basis, hè." Van den Tillaart kijkt vanuit het Damiaancentrum uit het raam en knikt veelbetekenend richting Kentra24, gehuisvest in het voormalige kleinseminarie aan de Schijndelseweg waar hij zelf zes jaar lang op school heeft gezeten. "Die opleiding, in het gedachtegoed van Pater Damiaan, heb ik altijd als een waakvlammetje bij me gedragen. En nu kan ik vol gas".

Dat vol gas doet hij dan wel op zijn eigen manier. "Onder het voorzitterschap van Barbara Riesebos, mijn voorganger, is het Damiaancentrum sterk gegroeid. Ze heeft het prima gedaan. Maar na vier jaar werd het te veel om dit er, naast haar eigen onderneming, bij te blijven doen. Ze was veel onder de mensen, dat kost ontzettend veel tijd en energie. Mijn stijl is anders, naarmate een organisatie verder groeit moet die meer op afstand bestuurd worden. We hebben inmiddels 40 vrijwilligers, en 13 werkgroepen. Het Damiaancentrum heeft last van groeipijnen. We beginnen nu meer accent te leggen op managen, ook financieel, wat meer bedrijfsmatig inderdaad. Een strakkere structuur, elk bestuurslid bijvoorbeeld voorzitter van één of meer werkgroepen. Maar de mens blijft centraal, daar verandert niks aan!"

 Lees meer in DeMooiRooiKrant van deze week