Foto: Jack van Haastrecht
Foto: Jack van Haastrecht

't Zit in de familie

Cultuur

Sint-Oedenrode - In dit geval denk ik dat de gevers heel veel kregen voor wat ze te bieden hadden en dat beide partijen als 'rijkbedeeld' aan dit concert zullen blijven terugdenken. De opzet van dit concert was podium bieden aan families die in gezinsverband musiceren. Duidelijk was dat een 'podiumrijp' programma kon gebracht worden.

Door: Mattie De Schepper

Van nature heb ik een aversie tegen competitie als middel tot stimulans om een goed niveau na te streven. Mij maakt het gelukkig als ik merk dat de stimulans van binnen uit komt, dat het gaat om de vreugde samen iets moois te bereiken. Het was hartverwarmend om te zien en te horen dat bij beide families deze gedeelde passie en toewijding de boventoon voerden. Bij beide families ging het aanwezige talent en muzikale bagage gepaard met musiceervreugde en inzet.

Programma en performance
Het gedeelte vóór de pauze was toebedeeld aan de familie Hahn. Waar zovele - ook muzikale - ouders tevergeefs op hopen, werd deze uit Oregon afkomstige familie letterlijk en figuurlijk in de schoot geworpen. Alle vijf hun kinderen zijn muzikaal begaafd, hebben de drijfveer zich te scholen en vinden het heerlijk om samen te musiceren. Dochter Bethany en zoon Tim vertelden om beurt iets over het werk dat gebracht werd. Daar het hun eerste echt concert was hadden ze gekozen hun favoriete stukken te spelen. Zo kregen we in een kleurrijk palet aan stijlen een goed beeld van ieders vaardigheid en muzikale intelligentie. Je kon merken dat aspecten als dynamiek, frasering, intonatie, toonvorming en programmaopbouw veel aandacht krijgen. Het samenspel kende vele prachtige, expressieve, ook ingetogen momenten. Na de pauze was het de beurt aan vader en zonen Lemmens.
Hun programmakeuze stond in het teken van Mozart. Het Trio uit het Divertimento KV 136, waarin vader Wim de Basklarinet speelde, klonk heel solide. In het Adagio uit het beroemde klarinetconcert KV 622 gespeeld door Mathijs, was, sinds zijn optreden van vorig jaar, progressie in klankeenheid in de tessituur hoorbaar. Wat een embouchure! En wat heeft hij al een zeggingskracht! Thomas die het aandurfde om het Allegro uit nr.4 van KV622 te spelen kan terugkijken op een overtuigende vertolking; mooie frasering, accuraat spel. Brechje van den Brand die beide broers voortreffelijk begeleidde op de vleugel, had tijd noch moeite gespaard om te oefenen met hen en dat had zijn vruchten afgeworpen. Het duet van Stadler kende vele momenten van mooie samenspraak en vormde een prima afsluiting. De staande ovatie voor beide families, onderstreepte doorleefde vreugde, bewondering en stimulans.
Mathieu Dirven Koffieconcert door de familie Hahn; Timothy (18) altviool en blokfluit, Bethany (16) piano en blokfluit, Nathaneal (14) viool, Joey (12) viool, Eli (10) cello en Wim Lemmens met zonen Mathijs (15) en Thomas (13) klarinet. Op het programma: Renaissancemuziek van Dowland en Morley, traditionals, Romantisch werk van Mendelssohn, Beethoven, Mozart en Stadler en werk van Shostakovich.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding