Willemien Jongbloets toont trots de vlag van de Hartstichting.
Willemien Jongbloets toont trots de vlag van de Hartstichting.

Jaarlijkse Hartweek van de Hartstichting van start

Algemeen

Sint-Oedenrode - Van 17 tot en met 23 april vindt de jaarlijkse Hartweek van de Hartstichting plaats. Ruim 150 collectanten in Sint-Oedenrode, Nijnsel, Olland en Boskant gaan deze week langs de deuren om een bijdrage te vragen voor de strijd tegen hart- en vaatziekten in Nederland.

Elke dag worden mensen getroffen door een hartstilstand of hartinfarct, vaak zonder duidelijke waarschuwing vooraf. Zo krijgen jaarlijks ongeveer 16.000 Nederlanders een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De gevolgen kunnen dodelijk zijn of het leven van het slachtoffer en dierbaren drastisch veranderen. Hart- en vaatziekten treffen dus niet alleen de patiënt, maar ook de directe omgeving, van omstander, familielid tot vriend. De Hartstichting weigert zich daar bij neer te leggen. Hart- en vaatziekten moeten eerder herkend worden, zodat tijdig ingrijpen mogelijk is. Voordat mensen onnodig overlijden of chronisch ziek worden.

Hartweek: méér dan huis-aan-huis-collecte
Tijdens de Hartweek gaan ruim 150 collectanten in de gemeente Sint-Oedenrode op pad om donaties te verzamelen. Daarnaast is het ook mogelijk om online te doneren via hartstichting.nl én de online collectebus op Facebook. Iedere Facebook-gebruiker kan een eigen collectebus aanmaken en zijn of haar sociale netwerk oproepen in de collectebus te doneren. De bus houdt bij hoeveel de collectant al online heeft ingezameld.

Donaties voor financiering van nieuw onderzoek
Donaties van het publiek worden onder meer besteed aan de financiering van wetenschap-pelijk onderzoek. De komende jaren wil de Hartstichting méér onderzoek financieren naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om onderzoek naar erfelijkheid in de familie, onderzoek naar vage klachten en voortekenen én nieuwe opsporingsmethoden.

Publiekskeuze: hart- en vaatziekten éérder herkennen
Het onderzoeksthema 'Eerder herkennen van hart- en vaatziekten' is onderdeel van de onderzoeksagenda van de Hartstichting. Deze agenda met onderzoeksprioriteiten is in 2014 samen met het publiek opgesteld. Ruim 12.500 zorgprofessionals, wetenschappers, patiënten en hun naasten, donateurs en vrijwilligers brachten hun stem uit op onderzoeken die volgens hen prioriteit moeten krijgen. Met deze aanpak wil de Hartstichting wetenschappelijke doorbraken realiseren waar de samenleving behoefte aan heeft én die grote impact hebben op het leven van mensen met hart- en vaatproblemen en hun naasten. De Hartstichting verwacht later dit jaar wetenschappers op te gaan roepen om voorstellen in te dienen voor wetenschappelijk onderzoek naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten.

Over de Hartstichting
Er zijn nu 1 miljoen hart- en vaatpatiënten in ons land. Elke dag overlijden er ruim 100 mensen aan hart- en vaatziekten en komen er 1000 mensen in het ziekenhuis terecht.
De preventie, behandeling en genezing van de ziekte is de belangrijke missie van de Hartstichting. Wij strijden al méér dan 50 jaar tegen hart- en vaatziekten, een van de belangrijkste doodsoorzaken in ons land, door financiering van onderzoek, voorlichting over een gezonde leefstijl en het realiseren van innovaties in de zorg. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met E. Steijaert 06-29096780, hartstichting.sint-oedenrode@live.nl of kijk op de website hartstichting.nl.