Johan van de Sande en Betsy Verhagen
Johan van de Sande en Betsy Verhagen

Heerlijk avondje lachen met Klavertje Vier

Cultuur

Het is vrijdagvond 11 maart en al vroeg druk in Ontmoetingscentrum De Beckart in Nijnsel. Vanavond staat Klavertje Vier op de planken. Dit jaar heeft de Nijnselse toneelvereniging zich gestort op de klucht "3 maal 2 is 6 te veel." De titel alleen al zorgt voor vele vraagtekens. Getuige de drukte al vroeg in de zaal ben ik niet alleen en heel erg benieuwd, maar ook de vele toeschouwers met mij. De voorstelling begint al met een vermakelijk filmpje waarbij de spelers één voor één met elkaar het bed in duiken……... Wat moet dit worden?

door: Chantal van de Sande

Wanneer het doek opent, krijgen we een kijkje in het appartement van de familie Krommelin, een prachtig decor wat gemaakt is door de vele vrijwilligers achter Klavertje Vier. Al snel maken we kennis met Philip Krommelin (gespeeld door Willem van de Sande) en Geert Heijkoop (alias Leon van Aalst). Zij runnen al vele jaren, met wisselend succes, een uitgeverij in kinderboeken. Beiden zijn gelukkig getrouwd, maar op persoonlijk vlak verschillen de heren nogal. Geert kan zijn ogen niet van het vrouwelijk schoon afhouden en heeft nogal eens een 'scharrel.' De conservatieve Philip zweert bij beige behang en eikenhouten lambrisering.

Henriët (neergezet door Betsie School), de vrouw van Philip, heeft echter grootse plannen met de herinrichting van het appartement. Zij heeft hiervoor de ietwat excentrieke interieurontwerper Arthur Figé (Sander van de Ven) ingehuurd. En die weet van aanpakken en niet alleen op interieurgebied.
Het is de dag van het grote boekenbal en Philip en zijn vrouw gaan die avond naar een uitgeversdiner. Geert maakt van de gelegenheid gebruik om het appartement van Philip en Henriëte te ´reserveren´ voor zijn nieuwste scharrel Cindy (Maria van den Berg). Wat hij niet weet is dat zijn vrouw Karin (Betsy Verhagen), die avond ook het appartement wil gebruiken voor haar avontuurtje met Walter (Henk Dortmans). Dan hebben we ook nog de interieurontwerper die weer plannen heeft met het Duitse dienstmeisje Silvie (Suzan Sijbers) en het feest is bijna compleet. Bijna, want Philip en zijn vrouw besluiten niet naar het uitgeversdiner te gaan zodat iedereen de verkeerde persoon tegenkomt op zijn of haar liefdespad. Als kers op de taart is daar ook nog de beroemde, maar zeer nette, kinderboekenschrijfster Anne-Jo de Vries (Rikie van de Ven) die per se vanavond een nieuwe uitgever wil. Ze kwam er namelijk achter dat haar vorige uitgever was overgegaan tot het uitgeven van boeken met een meer ´romantische´ inslag en met zoiets vulgairs wil ze niets te maken hebben.
Die moet natuurlijk worden binnengehaald, maar in huize Krommelin huppelen nu net vier stelletjes rond waarvan maar niet duidelijk wil worden wie nu bij wie hoort en waarom. Hilariteit ten top. De ene lach is nog niet uitgeklonken of de volgende klinkt al weer. Te danken aan het geweldige spel van alle spelers van Klavertje Vier. Ze weten opnieuw het publiek goed te vermaken met deze klucht, mede door de fantastische inbreng van regisseuse Sharon Neelen.

Kersje op de taart voor de vereniging zelf is het 25-jarig jubileum van Betsy Verhagen en regieassistent Johan van de Sande. Beide jubilarissen zijn deze avond uitgebreid in de bloemetjes gezet en toegesproken met mooie woorden.
Klavertje Vier brengt "3 maal 2 is 6 te veel" vanavond, maar ook komend weekend nog ten tonele. Er zijn nog kaartjes beschikbaar. www.klavertjeviernijnsel.nl.