Afbeelding

Primera uitgeroepen tot winkel van NIX

Zakelijk

Sint-Oedenrode - Wie van de drie is 25 jaar? Deze vraag stond centraal bij Primera Sint-Oedenrode. De 'Tour van NIX' deed de zaak van de heer van de Sande aan waar eigenaar Han op dat moment in de winkel stond.

"Ineens stond een team van NIX18 hier in de winkel om samen met mijn klanten de levende leeftijdsquiz te spelen. We moesten inschatten wie van de drie 25 jaar was. Dat blijft lastig, want rimpels hebben die jongens en meiden nog niet." De Tour van Nix is een initiatief van de samenwerkende tabaks- en gemakswinkels, waarmee aangesloten wordt op de landelijke NIX18-campagne: geen alcohol en tabak onder de 18. Han was best trots dat hij goed had ingeschat dat Astrid de 25-jarige was. Daarmee verdiende hij de oorkonde 'Winkel van NIX'.

Bij Primera Sint-Oedenrodevragen medewerkers altijd naar een ID als zij er niet zeker van zijn of een jongere die tabak wil kopen al 25 is. "Zo voorkomen we dat we onbedoeld toch sigaretten verkopen aan iemand die nog geen 18 is," vervolgt Han. "Wij vinden het belangrijk dat jongeren onder de 18 niet roken en willen natuurlijk ook geen boete riskeren. Die kan wel oplopen tot 4.500 euro."

Primera Sint-Oedenrode hangt met trots zijn oorkonde 'Winkel van NIX' op. Ze waren overigens niet de enige die werden verrast door de Tour van NIX. Ook onder andere Verbakel in Veghel, Primera Schipperheijn in Mill en Tabakspeciaalzaak van Orsouw in Oss mogen sinds deze week 'Winkel van NIX' noemen.