In het Bastion schuilt het kantoor van dit bedrijf.
In het Bastion schuilt het kantoor van dit bedrijf.

Behoefte aan ondersteuning financiering van MKB-ondernemingen

Zakelijk

Sint-Oedenrode - Uit onderzoek over financiering van ondernemingen is gebleken dat er veel aan het veranderen is. In het verleden liep de totale financieringsbehoefte via de bank, zowel hypotheek, factoring als werkkapitaal. Inmiddels is een doorlooptijd van drie maanden bij een aanvraag de norm en wordt de aanvraag afgewezen zonder opgaaf van reden. De persoonlijke begeleiding vanuit de bank bij een financieringsaanvraag vindt niet meer plaats. Er wordt veel zelfstandigheid gevraagd van de ondernemer, die in zijn beleving met het kluitje in het riet wordt gestuurd.

Traditionele situatie
De ondernemer wil zijn plannen, dromen of ideeën realiseren en heeft daardoor behoefte aan geld. Maar hoe komt hij aan dit geld? Traditioneel neemt de ondernemer contact op met zijn bank die hem dan doorverwijst naar een website van de bank. De kans is groot dat de ondernemer na 3 maanden een afwijzing ontvangt van de bank, waarmee zijn geldbehoefte en daarmee zijn dromen in de prullenbak verdwijnen.

Nieuwe aanbieders
Er zijn nieuwe aanbieders van financiering ontstaan. Denk daarbij aan Geld voor elkaar, Spotcap, Qcredits, Voldaan, Pin Voorschot, Trefi. Zij hebben allemaal hetzelfde doel: de MKB ondernemer voorzien van de financiële middelen om zijn plannen, dromen of ideeën te realiseren. Er zijn inmiddels al mogelijkheden om binnen 24 uur een antwoord te hebben op je aanvraag.

Knelpunten financiering
Gebrek aan inzicht vooraf in de kans van slagen van de aanvraag vormt een belemmering om de aanvraag in te sturen. Het grootste probleem bij de verstrekkers van financiering is dat de kosten voor het ondersteunen te hoog zijn. Ook hebben de ondernemers hun eigen processen om de aanvraag efficiënt te laten verlopen vaak niet op orde. Daarnaast vormt ook de onbekendheid met andere financieringsvormen een belangrijk knelpunt.

Financieren vandaag de dag
Bij een aanvraag wordt het financieringsdoel bepaald, bijvoorbeeld bedrijfsmiddelen, groeifinanciering, innovatie, werkkapitaal. Van hieruit wordt de soort financiering bepaald: leasing, hypotheek, achtergestelde lening etcetera. Daarna wordt onderzocht of er overheidsregelingen mogelijk zijn. Hierdoor ontstaat de ideale financieringsmix voor het invullen van de financieringsbehoefte. Als er meerdere soorten financiering bij verschillende aanbieders ontstaan is 'gestapeld financieren' een feit.

MKB-Kredietcoach
MKB-Kredietcoach is een onafhankelijke organisatie die MKB'ers ondersteunt bij het krijgen en behouden van financiering. Zo worden de (financiële) kennis, vaardigheden en professionaliteit aangescherpt. De ondernemer bouwt zo een goede, duurzame relatie op met de financier(s). Tegen gunstige voorwaarden. En op een manier dat ook de financier minder risico loopt. Zo wordt een win-winsituatie voor beide partijen gecreëerd.

Week van de Financiering
De financieringswereld is ingrijpend veranderd. Wilt u hierover bijgepraat worden? Kom dan naar de Week van de Financiering op vrijdag 19 februari a.s. in Eindhoven, georganiseerd door de Kamer van Koophandel. Op de website van de KvK (www.kvk.nl) vindt u alle informatie.

Tenslotte
Heeft u nog vragen over gestapeld financieren of bent u op zoek naar een coach die u succesvol kan begeleiden bij uw financieringsaanvraag van uw MKB-onderneming? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag op weg!

Twan de Louw
MKB-Kredietcoach
twandelouw@mkbkredietcoach.nl