Trots op haar onderscheiding
Trots op haar onderscheiding

Huldiging van Rooise taalheld Mia van Boxtel

Algemeen

Heel veel trots en een klein dipje teleurstelling bepaalden de sfeer van de huldiging van de Rooise Mia van Boxtel, oprichtster en docent van de Taalwerkplaats Sint-Oedenrode, door wethouder Jeanne Hendriks-van Kemenade, medewerkers van haar eigen Taalwerkplaats en vriendinnen. Mia was door de gemeente voorgedragen voor de landelijke Taalheldenprijs 2015 van de Stichting Lezen en Schrijven. Dit is een persoonlijke aanmoedigingsprijs voor mensen die zich op bijzondere wijze blijvend inzetten om laaggeletterdheid te voorkomen en te verminderen. Maar ze greep om nog onbekende redenen naast de prijs die bestaat uit een gouden speld en een bedrag van 2500 euro.

Jeanne Hendriks roemde haar waardevolle activiteiten en zei dat de gemeente deze van harte ondersteunt. Ze noemde Mia de 'Rooise taalheld' en overhandigde haar namens het gemeentebestuur 'uit waardering' een prachtige pen. 'De jury (Adriaan van Dis en Wendy van Dijk. red.) snap ik niet', zei Jeanne Hendriks daaraan toevoegend 'we moeten Laurentien maar eens uitnodigen.' Prinses Laurentien is voorzitter van de door haar opgerichte Stichting Lezen en Schrijven. Deze zet zich in om mensen beter te leren lezen en schrijven. De door Mia van Boxtel in 2008 opgerichte Taalwerkplaats heeft zo'n zelfde doelstelling. Elke woensdagochtend van negen tot twaalf uur geven Mia van Boxtel en zeven begeleiders Nederlandse taalles in de bibliotheek in het Martinushuis. In acht jaar hebben zij ruim 120 mensen beter leren lezen, schrijven en spreken.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant.


Mieke van Schijndel onderscheidt Mia van Boxtel met een zelf gehaakt oranje kroontje met daarop drie parels, die staan voor toewijding, humor en creativiteit.
Het glas wordt geheven op de ‘taalheld van Rooi”, Mia van Boxtel. V.l.n.r.: wethouder Jeanne Hendriks-van Kemenade, Mieke van Schijndel, Annemieke van Schaijk, Mia van Boxtel, Emile Kalmann en Maria van Sambeek. Op de foto ontbreken Elli de Rijk en Hetty Klerks van de Taalwerkplaats.