foto: Mec Support
foto: Mec Support

Afzien om de finish te halen

Sport

Sint-Oedenrode /Villa Carlos Paz - Het was zijn eigen schuld, gaf Hans Vogels meteen toe. Op 80 kilometer in de twaalfde etappe van de Dakar schatte hij zijn snelheid bij een rio verkeerd in. Op de met mos begroeide betonplaten in de rivierbedding ging hij hard onderuit. "Het was 400 kilometer afzien naar de streep," zei Vogels, die ondanks de ongemakken als 28ste finishte.

De voorlaatste dag van de Dakar bleek toch nog een lastige te zijn. Door de lange afstanden - 450 kilometer verbinding en 481 kilometer special - had eigenlijk niemand daar rekening mee gehouden. Ook Vogels niet. "Ik heb het onderschat. Het was een echte Dakardag: lang, zwaar en nog best moeilijk. Ik ben he-le-maal gaar."

Het was toch al niet de Dakar van Hans Vogels, dus dit kon er ook nog wel bij, concludeerde hij in het bivak in Villa Carlos Paz. Met een gang van een kleine 90 km/u kwam Vogels aanrijden bij een rivierbedding op 80 kilometer in de proef. "Ze hebben hier overal betonplaten in die rio's liggen, zodat je er nog doorheen kunt rijden als er water in staat," legt Vogels uit. "Maar die platen zijn dus glad. Er groeit mos op en zo. Het stond ook aangegeven in het roadbook, dus ik kan er niemand anders de schuld van geven dan mezelf. Ik heb het gewoon verkeerd ingeschat. Ik kwam half in een bocht aanrijden en gleed plankgas weg op de betonplaten. Het was een fikse schuiver en ik heb mezelf flink pijn gedaan. Schaafwonden, een zere elleboog. Op die manier nog 400 kilometer op de motor, was niet fijn. Ik reed als een natte krant."

Dat was nog niet alles
In het laatste stuk van de proef zag Hans ineens een felgele helm midden op het pad liggen. Die bleek van de Fransman Alain Duclos te zijn. Duclos was op die plaats het ravijn in gereden. "Duclos is gelukkig een ervaren coureur, die eraan dacht zijn helm daar neer te zetten als waarschuwing. David Casteu was op dezelfde plaats - er zat een vrij steile afstap in - het ravijn in gegaan. Die mannen hebben geluk gehad dat hun val is gebroken door het dichte struikgewas op de helling. Daar zijn ze in blijven steken. Ik heb er een minuut of drie bij gestaan. Ik reed al als een natte krant, maar daarna ging het helemaal niet meer. Ik zat zo stuk, ik kon gewoon niet meer motorrijden."

Drie uit drie
In het klassement had de 12e etappe geen consequenties voor Vogels, doordat de nummers 22 en 24 (Pain en Duclos) van positie wisselden. De achterstand op Pain (twee jaar geleden derde algemeen in de Dakar) bedraagt 9 minuten. Vogels: "Ik had graag in de top 20 gereden en dat was voor vandaag niet onmogelijk geweest, maar nu ben ik al blij dat ik niet nog meer heb verloren. Ik denk dat iedereen wel eens een mindere Dakar heeft, met alle mogelijke tegenslag. Aankomen is nog het enige doel. Dan heb ik wel drie uit drie."