Afbeelding

De Glazen Bol

Algemeen

Bij iedere jaarwisseling hoor je het weer: "Wat is er toch veel gebeurd het afgelopen jaar!" gevolgd door een opsomming: geboortes, sterfgevallen, huwelijken, echtscheidingen, nieuwe relaties, schandaaltjes, de extreme winter – of het uitblijven ervan – de broekriem aanhalen enzovoort enzovoort. Elk jaar weer spelen de kranten erop in, met een overzicht van de meest in het oog springende gebeurtenissen.

Ook hoor je vaak de vraag wat het nieuwe jaar weer gaat brengen. Velen van ons wagen zich wel eens aan een voorspelling. Vaak dicht bij huis. Soms ongemerkt. Wie wordt de neije? Gaat sporter X Rooi (inter-)nationaal op de kaart zetten? Wat doet de politiek met onze belastingcenten? Stapt er een gemeenteraadslid op, en zo nee waarom niet? Orakels genoeg als het erop aankomt. Lekker veilig, want geen hond die er een jaar later op terugkomt.

Eind 2011 wilde DeMooiRooiKrant daar wel eens verandering in brengen. Met een niet al te serieuze voorzet van wat 2012 zou gaan brengen. Eind van het jaar hebben we publiekelijk de balans opgemaakt. En dat is inmiddels een goede traditie geworden.

Eerst een terugblik
We voorspelden dat het onderwerp fusie in de politiek doodsaai zou worden, omdat het antwoord op de standaardvraag "Afgestemd met fusiepartners" steevast "Ja" zou worden. Nogal wiedes, anders hadden ze dat onderwerp niet op de politieke agenda hoeven te zetten. De besluiten die niet afgestemd hoefden te worden gingen altijd over zaken die op de schaal van Meierijstad niets voorstelden, losliggende stoeptegels en zo, dus ook saai. Op de valreep voor 2015 staat die afstemming, dank zij VV Ollandia en Boskant, overigens toch nog even ter discussie maar dat mag geen naam hebben. Hadden ze maar moeten aansluiten bij de globalisering: alle ballen verzamelen in de hoofdkern.

"De bol toont in 2015 een vertrekkend raadslid" schreven we letterlijk. Dat was méér dan waar. Niet alleen vertrok Toon van de Wijst, er verdween zelfs een 'complete' fractie van het toneel: RBB.

Ook vertelde de Glazen bol dat onze boks(s)ter Alicia Holzken in 2015 met een puntenoverwinning hoge ogen zou gaan gooien (slaan) en ook dat kwam uit. Ze werd zelfs ingehuurd door Duitsland om een Australische rivaal te verslaan, en ook dat werd een overwinning. Ook werd ze Nederlands kampioen. Helaas hebben we het door ons voorspelde zilver op het EK nergens terug kunnen vinden.

We voorspelden dat de MOE-landers allemaal in Son en Breugel zouden bivakkeren omdat ze daar geen toeristenbelasting hoeven te betalen. Ook dat hebben we niet vast kunnen stellen, maar dit keer door tegenwerking van onze zuiderburen. Wegens de privacywetgeving stelden ze geen gegevens beschikbaar. Dat was natuurlijk een smoes, ze waren gewoon kwaad omdat ze het zuidelijkste randje van Rooi, waar het platteland barst van het witte goud, bij de fusie niet cadeau kregen.

Onze laatste voorspelling uit de vorige glazen bol, dat een Rooienaar met een paar anderen in 2015 een nieuwe landelijke politieke partij wilde gaan oprichten, kwam óók al uit. Harry Teeven & co bestormden met "vrije politiek" de hitlijsten.

Terugkijkend kunnen we vaststellen dat we dit keer geen enkele keer de plank aantoonbaar misgeslagen hebben. Maar misschien hebben we het onszelf gewoon te gemakkelijk gemaakt. Dat gaan we anders doen.

2016
Nee, als we gaan voorspellen dat Rooi per 1 januari 2017 gaat fuseren neem je de Glazen Bol niet meer serieus. Dat moet ook niet, maar als we willen dat je hem uitleest moeten we echt aan een meer gewaagde voorspelling. Daar komt ie.

Politici en bestuurders zien het als de ultieme prestatie niet dat je voor de bevolking een mooi project of een financiële meevaller neerzet. Nee, je bent pas echt goed als je slecht nieuws onder de pet kunt houden. Rooi weet daar alles van. We hebben zelfs een wethouder gehad die stond te juichen bij een compleet mislukt project. Waarom? Omdat hij die mislukking zelf openbaar kon maken voordat het in de krant had gestaan.

Waarom deze terugblik? In 2016 gaan de bestuurders peentjes zweten, als langzaamaan duidelijk wordt dat de fusiedatum tóch nog een jaar moet worden uitgesteld, zoals in eerste aanleg ook gepland was. We weten ook al wie van onze bestuurders dit gaat lekken naar de pers, let op: niemand. Want ze zijn allemaal zóóó braaf. Dat was in de tijd van Xander en Will z'n wilde haren wel anders! We gaan dus nog niet voorspellen dat D66, PvdA en SP weer mee gaan doen in de Meierijstadse gemeenteraad, dat duurt gewoon nog een jaartje langer.

Tja, de sport. Voor de clubs is er niks nieuws onder de zon. Van landelijke betekenis gaan die nooit worden. Als er zich al een sterspeler aandient, wordt die weggekocht voor een bedrag waarvoor de club over 10 jaar zijn eigen kunstgrasveld inclusief ondergrond en drainage uit zijn achterzak kan betalen. Nee, dan die individuele sporters. In 2016 komt er weer een nieuwe boven drijven. Volgend jaar kijken we in de Glazen bol of die een jaar later ook meteen sporter van het jaar gaat worden in, om te beginnen, Sint-Oedenrode.

De honden komen in de aanbieding. Ja je leest het goed, de nieuwe kiloknallers ofwel plofpoedels. Het vooruitzicht op hondenbelasting – dank je wel Schijndel – dreigt tientallen Rooienaren onder het bestaansminimum te brengen. Bij vooruitzicht op hogere kosten doe je hem de deur uit, denk maar eens aan je auto.

De neije wordt eind 2016 een … transgender. Als die Holland Top Model kunnen worden, is dat voor Papgat een eitje. Het Prinsenraoje is nog nooit zo spannend geweest. Zijn/haar raadselachtige spreuk voor het eerstvolgende carnavalsjaar: As gullie allemol doe wà ík din, gaon de frikandelle d'r beter in.

Terugkijkend op onze vooruitblik, zou het best eens kunnen dat we een beetje doorgeschoten zijn met onze absurde voorspelling. Daarom gooien we er nog een achteraan: deze winter géén Elfstedentocht.

Dit was het dan weer voor dit jaar. Lees je volgend jaar weer mee wat we er van gebrouwen hebben?