Afbeelding

De Herbergier biedt zorg in huiselijke sfeer

Zakelijk

Boxtel - In het oude pand van Woonstichting Sint-Joseph aan de Baroniestraat wordt hard gewerkt aan een nieuwe woonvoorziening voor mensen met geheugenproblemen. Onder de naam 'De Herbergier', zal het echtpaar Judith Huisman en Peter Jansen op 1 maart 2016 de deuren openen. Zij worden daarbij ondersteund door een team van tussen de twintig en dertig verpleegkundigen.

Het echtpaar richt zich op zorg in een huiselijke sfeer voor mensen met geheugenproblemen. Peter: "Onze gasten houden zelf de regie over hun leven en hoeven dus ook niet op gezette tijden op te staan of naar bed te gaan." Niet voor niets is de leus van De Herbergier 'Zo gewoon mogelijk'. "Ook de deuren gaan bij ons niet op slot", vult Judith hem aan, waarmee zij doelt op het open karakter van de woonvoorziening.

Huisman en Jansen komen oorspronkelijk uit Nijmegen, maar voelden zich meteen thuis in Boxtel. Zelf gaan zij een woning bij het appartementencomplex betrekken. "Zo zijn we 24 uur per dag beschikbaar voor onze gasten", vertelt Peter. De appartementen voor onze gasten zullen in grootte variëren tussen de 32 en 55 vierkante meter en zijn van alle gemakken voorzien, op een keuken na. "Koken kunnen de gasten vaak niet zonder begeleiding en bovendien is dat meteen een leuke groepsactiviteit", licht Judith toe. Het paar zoekt bovendien de samenwerking met vrijwilligersinstanties om zo tot interessante activiteiten voor de gasten te kunnen komen.

De bewoners betalen huur aan het echtpaar en kopen hun zorg bij hen in via PGB. Doel is om uiteindelijk 16 bewoners te vinden, die allen binnen de groep passen. "Bovendien is het mogelijk voor echtparen waarbij beide partners geheugenproblemen hebben om bij elkaar te blijven wonen", vervolgt Judith. "Het moet voelen als een warme plek waar mensen bij elkaar komen."