Gemeentehuis
Gemeentehuis

Een duur(zaam) gemeentehuis: wat mag het kosten?

Politiek

Sint-Oedenrode - De VVD is voor verduurzaming. Verduurzaming en innovatie moeten samen gaan en verduurzaming moet leiden tot vooruitgang. Maar zeker ook moeten de kosten en de baten meegenomen worden in de afweging tot verduurzaming. Dat geldt voor maatschappelijke kosten en baten (denk aan klimaat en milieu), maar ook voor economische kosten en baten. Met andere woorden: wat mag het kosten om bijvoorbeeld energieneutraal te zijn?

De visiedocumenten van Meierijstad schrijven over een Meierijstad die actief is op het gebied van duurzaamheid. Prima uitgangspunt vindt ook de VVD. Dit uitgangspunt is meegenomen bij het formuleren van het huisvestingsplan Meierijstad waarbij er voor 5 miljoen euro verbouwd gaat worden. Hierbij is aandacht voor duurzaamheid. Wanneer het huisvestingsplan is gerealiseerd, dan voldoet het gemeentehuis Veghel aan de ambitie die Meierijstad heeft betreffende de verduurzaming daarvan, namelijk een GPR van 7 en een EPA label A. Doel bereikt dacht de VVD.

Toch is er aan de gemeenteraad de vraag gesteld of we gaan voor een nog hogere ambitie dan al in het huisvestingsplan staat. Of we nog eens 1,2 miljoen bovenop de ruim 5 miljoen verbouwingskosten willen investeren.

Die ambitie gaat zover, dat de VVD dit ziet als kapitaalvernietiging. Waarom vervangingen doen van onderdelen, zoals sanitair, die nog niet aan vervanging toe zijn? En dat terwijl de verbeteringen minimaal zijn t.o.v. de verbeteringen in het huisvestingsplan. Is dat dan duurzaam?

Wij vinden dit bedrijfseconomisch en ook maatschappelijk niet te verantwoorden. De terugverdientijd is langer dan de technische levensduur en de effecten die bereikt worden zijn minimaal. Dat vindt de VVD niet duurzaam, maar onacceptabel. De VVD kan dit aan de inwoners van Meierijstad niet uitleggen. De VVD zet de schaarse middelen het liefst zo effectief mogelijk in: daar waar onze inwoners er ook écht iets van merken.

Natuurlijk hebben we als gemeente een voorbeeldfunctie daar waar duurzaamheid kan leiden tot een verbeterde werkomgeving voor haar werknemers. Echter dan moet er wel een verstandige afweging worden gemaakt. Tenslotte hebben we ook een voorbeeldfunctie ten aanzien van een gedegen financieel beheer en het doen van verantwoorde investeringen!

De vraag die dan blijft is wat duurzaamheid mag kosten?

Fractie VVD Sint-Oedenrode,

Nick de Laat, Wilma Wagenaars, Piet Klaasen, Michiel van Seventer en Hans van der Heijden