Archief
Archief

Weer over het weer

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

November was een extreem warme maand. De gemiddelde temperatuur lag drie graden hoger dan normaal. Bovendien viel er ook veel meer regen dan in andere jaren. Was het dan allemaal kommer en kwel? Nee, de zon liet zich een paar uur meer zien dan in andere novembers.

Veel te warm
|Met een gemiddelde middagtemperatuur van 12,8°C was het meer dan drie graden warmer dan normaal. De hoogste middagtemperatuur werd gemeten op zeven november, de thermometer wees die dag 18,7°C aan. Drie ochtenden was het op ooghoogte onder nul. De laagste temperatuur konden we 23 november aflezen, het was die ochtend -3,2°C. Ook op twee andere dagen daalde temperatuur onder het vriespunt. Gemiddeld waren de nachten met 6,1°C echter veel te warm. Normaal hebben we in deze tijd van het jaar een gemiddelde minimumtemperatuur van 3,2°C. Het kan dan ook niet anders dan dat het maandgemiddelde met 9,7° ook veel hoger was de de 6,3°C waar we recht op hebben.

Erg nat
Normaal valt er november 72 mm regen. De afgelopen maand tapten we in onze regio echter 93 mm af. Toch viel de meeste regen, 22 mm, op de laatste dag van de maand. Daarmee kunnen we zeggen dat het venijn in de staart zat. In totaal bleef het acht dagen helemaal droog.

Net wat meer zon
De zon kregen we de afgelopen maand meer te zien dan normaal. In een gemiddelde november schijnt de zon in onze regio 63 uur. Maar de vorige maand werden we op een dag extra zonneschijn getrakteerd. In totaal genoten we 70 uur en 51 minuten van de zon. Zondag 1 november was de zonnigste dag Die dag scheen de zon 8 uur en 36 minuten, dat was 88,8% van de tijd dat de zon kon schijnen. Er waren zeven dagen dat we het zonder zon moesten stellen.

Kort samengevat was november 2015 veel te warm, op het eind te nat en kregen we een dag meer zon dan in andere jaren.