v.l.n.r.: Jan van de Meulengraaf, Henk Vervoort, Mies Bekkers, Arie van Alebeek en Martien Vervoort.
v.l.n.r.: Jan van de Meulengraaf, Henk Vervoort, Mies Bekkers, Arie van Alebeek en Martien Vervoort.

Doopkapel omgebouwd tot Heilige Ritakapel

Algemeen

Boskant - Rondom de voormalige doopkapel van de Boskantse kerk zijn bouwhekken geplaatst. Er is begonnen met de realisatie van een nieuwe Heilige Ritakapel. Als de kerk verdwijnt, dan behoudt Boskant een waardevol aandenken. Een klein gebedshuis waar activiteiten gehouden gaan worden. De werkgroep Ritakapel liet vrijdagmiddag de plannen zien.

De kerk in Boskant is inmiddels gesloten en dat doet nog steeds pijn bij veel mensen. Voor hen is het bijna niet te verkroppen dat alles verdwijnt, dus is er hard gestreden om de realisatie van de kapel mogelijk te maken. "We vonden dat er ter compensatie een rust- en gebedspunt moest zijn in het centrum van Boskant. Zodat het ook voor de ouderen makkelijk te bereiken is. Gelukkig heeft het bisdom uiteindelijk goedkeuring gegeven. Dat is vooral de verdienste van pastoor Vincent Blom. Voor hem gingen deuren open die voor ons gesloten bleven", dankt Arie van Alebeek namens de hele werkgroep, die verder bestaat uit Jan van de Meulengraaf, Henk Vervoort en Martien Vervoort. Mies Bekkers is ingeschakeld als bouwkundig adviseur. Hij heeft ook het ontwerp gemaakt.

Mies legt uit dat de gang tussen de kerk en de kapel zal worden verwijderd. Daarnaast wordt er een nis met veel lichtinval gecreëerd voor het beeld van de Heilige Rita. De vloer wordt ongeveer 60 cm verlaagd, zodat het voor iedereen makkelijk toegankelijk is. "Het torentje is in zo'n slechte staat dat deze compleet vervangen moet worden. Daar gebruiken we hout voor wat uit de kerk afkomstig is. Boskanter Toon van Zutphen gaat het maken. We proberen zoveel mogelijk materialen uit de kerk te hergebruiken. Zo blijft de kerk toch nog een beetje in leven", voegt Mies toe. De ingang van de bidkapel wordt door middel van een kleine uitbouw gerealiseerd aan de kant van de Pastoor Teurlingstraat. Straks zal een pleintje worden gemaakt en wordt gezorgd voor aanplanting. "Er komen veel fietsers en wandelaars langs die straks de kans krijgen om de kapel te bezoeken", stipt Arie aan. Dat kunnen er nog wel eens veel meer worden. Volgens de werkgroep is Boskant nog het enige bedevaartsoord van de Heilige Rita in Nederland. Wellicht komen er plannen om dat uit te gaan buiten. Om meer bezoekers naar Boskant te trekken.

De kapel zal tevens het middelpunt worden van verschillende (religieuze) activiteiten. Een doop zal er nooit meer plaatsvinden, maar een openluchtmis bijvoorbeeld wel. De kapel biedt plek voor dertig personen en met de ruimte rondom de kapel en op het pleintje leent de plek zich perfect voor dergelijke dorpsevenementen. De realisatie van de kapel wordt grotendeels betaald door de Heilige Oda parochie. Wilt u een bedrag schenken? Maak uw gift dan over op rekeningnummer NL88RABO0138204071 t.n.v. Parochie Heilige Oda o.v.v. H. Ritakapel.