Foto: Cor van Oorschot
Foto: Cor van Oorschot

Boeiend literair concert met Michel Krielaars en Henriette Schenk

Cultuur

Gezien de hoge kwaliteit van de literaire concerten, die het Roois Kultuur Kontakt al vele jaren aanbiedt, had ik me ook zeer verheugd op deze ochtend. Nadat ik me ingelezen had in publicaties van en over Michel Krielaars en over zijn vrouw Henriette Schenk die tijdens lezing Russische liederen zou vertolken, was het me duidelijk dat beiden een zeer professionele en bevlogen aanpak eigen was. Het was mooi om te zien dat onder de talrijke bezoekers zich zowel fervente lezers en Rusland - kenners als trouwe concertbezoekers bevonden. Opvallend was dit keer het aantal aanwezige mannen. Blijkbaar was dit toch een onderwerp dat ook mannen interesseert.

Door: Mattie De Schepper

Veelheid aan informatie gevat in boeiende aaneenschakeling van verhalen en verweven en afgewisseld met liederen
Michel Krielaars opende zijn lezing op weemoedige accordeon klanken. Hij vertelde hoe het zien van de verfilming van: ' De dame met het hondje' van Tsjechov hem in zijn jeugd had geraakt en hoe dat nadien geleid heeft tot een intensieve studie van Tsjechov en tot bestuderen van tal van Russische schrijvers en hun kijk op het leven in Rusland. Dat hij zijn boek, waarin hij vertelt over de vele ervaringen die hij opdeed - als correspondent voor NRC handelsblad- in Rusland, de titel meegaf: 'Het brilletje van Tsjechov' zegt veel over Krielaars' liefde en respect voor deze grote Russische schrijver. Tsjechov, ging als arts om met het gewone volk, met de sloebers en de zwakkeren en had de gave om - in ietwat scherpe doch liefdevolle beschouwingen - de aard van zijn land en landgenoten te doorgronden en in zijn verhalen ten tonele te voeren. Hij zag luiheid, dronkenschap, ontrouw, racisme en antisemitisme, maar ook veerkracht en relativeringsvermogen. Met Tsjechovs blik reist Krielaars zijn grote inspirator achterna, van Moskou naar Sint-Petersburg en Jalta, van Perm naar Jekaterinburg, van het Siberische Tomsk naar Vladivostok. Krielaars spreekt arbeiders, winkeliers en boeren, die moeite hebben te overleven in een archaïsche maatschappij, en ontmoet ook burgemeesters, oppositiepolitici, artsen en leraren, die hun uiterste best doen hun land te veranderen.

Russische Romances
Doordat Michel Krielaars' vrouw Henriette Schenk - professionele zangeres en reisgenote - tijdens hun verblijf in Rusland een eigen invulling gaf aan 'het expat- vrouw zijn' en haar talenten benutte om Russisch te leren, de Russische muziek te bestuderen, haar toehoorders kennis te laten maken met o.a. Barokmuziek en ook nog zanglessen te geven, ontlokte dat vaak dankbetuigingen aan Michel Krielaars omdat hij zijn vrouw had meegebracht. Henriette Schenk, een professionele en zeer begenadigde solozangeres droeg, door haar schitterende vertolkingen van een aantal Russische Romances, in hoge mate bij aan de sfeer en aan het verdiepen van opgenomen informatie. Haar expressieve zang, haar doorleefde stem werden gevoelvol ondersteund door Ellen Broers op accordeon. De liederen waren of een aankondigen of een beschouwing van een aangesneden thema. Liederen als 'Uitgebloeide Chrysanten', 'Ik ben bedroefd', 'Het geluk is voorbij', 'Zwarte ogen', Hij is vertrokken', en 'U begrijpt niet mijn verdriet' waren gerelateerd aan verhalen over vergane glorie, stukgeslagen dromen, uitzichtloosheid, de dreigende ondergang, verslaving en ontberen van goede zorg. Haar hele performance, mede met haar ranke, in rood fluweel gehulde verschijning, dwongen grote bewondering af.

Erudiet schrijver en uitstekend verteller
Michel Krielaars mag zich rekenen tot de kleine groep schrijvers die ook nog boeiend kunnen vertellen. Dat bewees hij gedurende de ruim een uur durende lezing maar zeker ook tijdens het vragenuurtje na de pauze. Met verve en geen moment om woorden of antwoorden verlegen, deelde hij zijn bevindingen over het postcommunistische Rusland onder Poetin, over het autoritaire politieke systeem, de geldstroom en de gevolgen daarvan: " Zij (de overheid) doen alsof ze ons betalen, wij doen alsof wij werken". Hij bevestigt de grote kloof tussen de politieke en economische elite en de bevolking, de corruptie, de omvangrijke prostitutie, het alomtegenwoordige alcoholisme en het dreigende tekort aan dagelijkse levensbehoeften als groenten (aardappelen zijn op). Deze lezing gaf een zeer boeiende kijk op wat oud-Rusland correspondent Michel Krielaars door de bril van Tsjechov gezien heeft. Zijn inspirerende verhaal zette vele bezoekers ertoe aan om het boek ter plaatse aan te schaffen en te laten signeren. Dit was een literair concert dat ons zeker zal bijblijven.

Afbeelding