De nieuwe outfits van De Heikneuters
De nieuwe outfits van De Heikneuters

Heikneuter zijn is kwestie van geluk

Cultuur

Nijnsel - Wat is typisch CV de Heikneuters? Voorzitter Carlo van Kessel moet er lang over nadenken. Hij komt niet direct over de brug, want hij bestempelt het als een lastige vraag. Toch geeft hij al vertellende onbewust het antwoord. Familiair, schouders er onder, gezellig, actief. Allemaal kernwoorden die van toepassing zijn. Deze week komt een ultradikke jubileumkrant uit, want precies vandaag bestaat CV de Heikneuters 55 jaar. Een bijzondere mijlpaal voor een club, die net als andere verenigingen, ups en downs meemaakte. Op deze pagina staan leuke anekdotes, maar ook wetenswaardigheden. Het komende jaar ga je nog veel van de Heikneuters horen. Beschouw dit maar als de aftrap…

De oprichting
Op 17 februari 1958 werd het eerste Carnavalsbal gehouden in De Beurs. Een historisch moment, want vanaf dat moment begon de bal te rollen. Twee jaar later wilde Nijnsel al niet achterblijven in het carnavalsgeweld. Het Carnaval had de Rooise bewoners en de middenstand al aardig in haar greep. In de kleinere cafés begon het feest zich mondjesmaat te manifesteren. Na de Papbuiken ontstond de tweede vereniging onder de naam De Zotten en niet veel later sloten De Pintenwippers en De Snevelneuzen achteraan in de polonaise. Veel van hen kwamen uit Nijnsel. Ze waren met regelmaat te vinden in café De Driesprong van Jaap Majoor. 'Het wordt tijd dat jullie in Nijnsel Carnaval gaan vieren' zei Majoor. Op zijn voorstel werd de eerste Nijnselse carnavalsclub opgericht op 11 november 1960. Theo van de Koevering werd voorzitter, Martien der Kinderen secretaris en Bert Foolen penningmeester. Een rol die hij maar liefst 42 jaar zou vervullen. Zijn vrouw Maria zegt dat hij het nu nog gedaan zou hebben als er geen computer was gekomen.

De naam
Theo van de Koevering hierover: 'Ja, waarom de Heikneuters? De naam was al eerder gebruikt. Bij de opening van het eerste voetbalveld in 1949. Dat lag toen achter Bakkerij Bekkers, waar nu de Anjerlaan is. In het feestprogramma was er een wedstrijd tussen De Heikneuters en De Kwikstaarten, twee elftallen, samengesteld uit bekende Nijnselse mensen. En in die tijd was er in de omstreken nog veel hei en waren er veel kleine boeren. Heikneuters zogezegd. Zodoende zijn we aan onze naam gekomen.'

De activiteiten
De Heikneuters staan bekend om organisatiedrang. Onlangs is er een nieuw evenement geboren waaruit blijkt dat ook de jonge generatie van aanpakken weet. Kapellenfestival Ut Vurproefke is een initiatief van de jeugd van De Heikneuters. Ze hebben via de jaarlijkse grote vlooienmarkt en de tweedaagse Bonte Avonden mogen ruiken aan het organiseren van een groot evenement. Jong geleerd is oude gedaan!

De optocht
In 1962 deden De Heikneuters voor het eerst mee aan de optocht. Het bleek de start van iets moois. Door de jaren heen heeft de carnavalsvereniging ontzettend veel prijzen gepakt in de categorieën Grote Wagen en Loopgroepen. Ook komend jaar belooft het weer een spektakel te worden. De optocht zal rood-blauw kleuren, want bijna honderd leden doen mee. Dat is zowat de hele vereniging, want die bestaat uit 111 leden!

Een legendarische uitspraak van Carlo van Kessel: 'Ik heb 'r noit vur gekozze um Heikneuter te worre. Ik haj gewoon gruwelijk veul geluk!'