Oud Rooienaar Ambro van Hoof is hoogleraar aan de universiteit van Texas
Oud Rooienaar Ambro van Hoof is hoogleraar aan de universiteit van Texas

Oud Rooienaar wordt hoogleraar aan de University of Texas

Cultuur

Houston/Sint-Oedenrode - Ambro van Hoof verliet Sint-Oedenrode in 1984 om in Wageningen plantenveredeling te studeren. Hij promoveerde in de Verenigde Staten aan de Michigan State University met een doctoraalscript over erfelijkheidsleer. Sinds begin september is de oud-Rooienaar als hoogleraar microbiologie werkzaam op de universiteit van Houston. DeMooiRooiKrant had een interview met Ambro van Hoof, die 49 jaar geleden op een boerderij in het buitengebied van Nijnsel ter wereld kwam.

"Ik geef college in microbiologie aan medische studenten. Hoe ik van de plantenveredeling in de microbiologie terecht ben gekomen is een lang verhaal", vertelt Ambro van Hoof als ik hem vraag naar zijn vakrichting. "Ik ben dus in 1984 met de studie plantenveredeling begonnen. De biotechnologie was toen nieuw en interesseerde me. De laatste paar jaar van mijn studie waren meer gericht op biotechnologie dan op traditionele plantenveredeling door plantenrassen te kruisen. In Michigan ben ik me steeds meer gaan interesseren in genetica zelf en hoe genen kenmerken van levende organismen beïnvloeden. Mijn interesse tijdens mijn studie is dus langzaam veranderd van toegepaste wetenschap naar fundamentele wetenschap".

Gist groeit sneller
"Tijdens mijn promotie-onderzoek werkte ik nog steeds met planten, maar de beginselen van genetica zijn voor planten, dieren en andere organismen hetzelfde. Daarom ben ik daarna begonnen met onderzoek aan gist. Gist groeit veel sneller dan planten en dus kunnen we daarmee veel sneller experimenteren. Ik was toen, wat ze hier, post-doctoral scholar, noemen. Dat is een trainingsperiode na de promotie".

"Tijdens mijn post-doc zag ik een advertentie voor een vacature van universitair docent in de microbiologie. Ik vond mezelf meer een geneticus dan microbioloog, maar de vacature was voor een onderzoeker voor micro-organisme. Omdat gist een micro-organisme is heb ik gesolliciteerd. Tegen mijn verwachting in ben ik aangenomen in de vakgroep Microbiologie en Moleculaire Genetica van de medische faculteit van de University of Texas Health Science Center-Houston. In 2009 ben ik daar universitair hoofddocent geworden en dit jaar dus hoogleraar. Omdat de vakgroep waar ik werk onderdeel is van de medische faculteit, geef ik nu dus college aan studenten medicijnen".

Lees verder in DeMooiRooiKrant van woensdag 4 november