v.l.n.r. Kees van der Want, Saskia Geelen, Harrie van Doremalen, Angela IJpelaar, Bram Meulenbroeks, Sanne Roozen en Nicole Landsbergen.
v.l.n.r. Kees van der Want, Saskia Geelen, Harrie van Doremalen, Angela IJpelaar, Bram Meulenbroeks, Sanne Roozen en Nicole Landsbergen.

Chirurg, tandarts en dierenarts in één

Zakelijk

Sint-Oedenrode / Schijndel - 'Afwisselend.' Als je dierenartsen Angela IJpelaar, Sanne Roozen en Nicole Landsbergen vraagt naar het leukste aan hun vak, dan noemen ze dat als reden. "De meeste dagen ben ik 's morgens chirurg en tandarts en 's middags dierenarts", legt Sanne uit. Net als Nicole en Angela is haar specialiteit gezelschapsdieren. Daar kun je voor in Rooi en Schijndel terecht.

De dames werken voor Dierenartspraktijk Sint-Oedenrode/Schijndel. Twee jaar geleden voegden de praktijken uit beide dorpen zich samen. Dat heeft geleid tot flinke verbetering van het complete aanbod. Specialismen werden in één klap enorm verbeterd. Sint-Oedenrode is het best met paarden, runderen en varkens. Schijndel richt zich uitsluitend op de gezelschapsdieren, maar ook die categorie wordt steeds meer opgesplitst om de klanten nog beter van dienst te kunnen zijn. Angela: "In de ochtend opereren we. 's Middags is het spreekuur. Daar moeten de mensen een afspraak voor maken. Het contact met Sint-Oedenrode is perfect. Waar de klant ook terecht komt. Er is altijd een dossier aanwezig." Castreren, bultjes verwijderen of een maag verlossen van iets wat er niet in hoort. Dat zijn de meest voorkomende acties die de dierenartsen ondernemen. "De bijzondere dingen blijven natuurlijk hangen. Zo had ik eens een schildpad met een oorontsteking en een vis met schimmel die ik moest behandelen", weet Angela nog. Zo zie je maar, bij de dierenartsen komen niet alleen honden of katten op de behandeltafel.
Toch zijn dat veruit de meest voorkomende dieren die de praktijk bezoeken. Voor standaard ingrepen maar ook om andere redenen. Angela: "Keizersneden komen voor, maar ook behandelingen na een aanrijding of het helpen stoppen van bloedingen. Wat me nog bij is gebleven is een hond die gebracht werd met een emmer die onder zijn kop werd gehouden. Er zat ontzettend veel bloed in! Hij had zich zelf ergens aan gespiesd, want er zat een flink gat onder zijn tong. Gelukkig hebben we hem op tijd kunnen helpen." Soms worden dieren opgenomen. De katten, honden en andere diersoorten hebben een apart verblijf.
Dierenartsen hebben tevens een adviserende rol. Ook Nicole, Sanne en Angela geven mensen vaak advies mee. Angela wil graag een tip delen. "Als een hond een dag niet eet, is dat niet zo heel erg, maar als dat langer duurt is er iets mis. Bij een cavia of konijn moet je meteen komen als ze niet willen eten. Bij twijfel graag bellen. Wij kunnen u adviseren." De dierenartsen zijn op de hoogte, maar door intensieve bijscholing blijven ze dat. De assistenten zijn eveneens goed geschoold. "Ze vervullen een belangrijke rol", vertelt Sanne. "Ze bieden veel service: puppybegeleiding en advies bij overgewicht van dieren. Daarnaast doen de assistenten ook de gebitscontroles en assisteren ze met regelmaat bij het maken van echo's en röntgenfoto's." Artrose consulten vallen ook onder service, mits het dier gediagnosticeerd is.
Zo blijkt eens te meer dat huisdierenbezitters in Sint-Oedenrode en Schijndel zich geen zorgen hoeven te maken. De dieren zijn bij alle zeven artsen en assistenten van de plaatselijke dierenartspraktijk in goede handen.