Foto: Jannemieke Termeer
Foto: Jannemieke Termeer

"Soms wil ik eerst de zaal proeven voor ik beslis"

Cultuur

Sint-Oedenrode - Er zijn tonpraters die kunnen kiezen uit een enorm arsenaal aan buuts. Ze kunnen ze oplepelen op commando en missen geen detail. Ondertussen breekt iedereen van het lachen. Andy Marcelissen behoort tot die categorie. Papgat mag dan ook blij zijn dat de kletser uit Raamsdonkveer na jaren van afwezigheid weer op het podium van De Beurs klimt. "Ik ben blij dat ik weer terug ben", vertelt Marcelissen aan DeMooiRooiKrant.

Voor de hoeveelste keer treed je hier op?
"Dit wordt de elfde keer. (Andy lijkt er zelf van te schrikken). In 1995 was ik hier voor het eerst."

Je bent dus weer door de keuring van Mien Termeer gekomen?
"Ja, gelukkig wel! Dat zegt wel wat he?! Ik vind het erg leuk om weer mee te mogen doen aan Klompenklets. Omdat ik er al zo lang kom, ken ik iedereen echt en dat is leuk. Anders dan bij andere optredens blijf ik hier langer hangen. Het is een soort familie, een warm bad waar je in terecht komt. Door de lange traditie is het iets aparts."

Hoe oud was je toen je voor het eerst in de ton stond?
"Mijn eerste ervaring in de ton was op mijn dertiende. Het was 1981 en ik zat op de Mavo in Raamsdonkveer. We hadden een carnavalsmiddag op school en iedereen mocht zich inschrijven met een optreden. Zonder dat mijn broer het wist, pikte ik de buut van tafel die hij had geschreven voor een tonprater. Iedereen lag helemaal plat in de zaal. Toen ik thuis kwam, zei ik tegen mijn broer dat de tekst in ieder geval goed was."

Besloot je op dat moment om er mee door te gaan?
"Ik was meteen verkocht. Ik vond het geweldig om iedereen zo hard te zien lachen."

Je staat niet alleen in de ton. Je speelt ook toneel en schrijft. Wat vind je het leukst?
"Alles vind ik leuk. Vooral de variatie. In de wintermaanden tot Carnaval ben ik vooral bezig met tonpraten. Daarna houd ik me met schrijven en toneel bezig. Deze week komt mijn nieuwe boekje uit."

Dan heb je het over je volgende gedichtenbundel?
"Ja, dat klopt. Door het jaar heen schrijf ik al mijn ingevingen op. In mei ga ik er dan voor zitten om het te ordenen, zodat het in oktober klaar is."

Heb je tijden dat je geen inspiratie hebt?
"Nooit, daar probeer ik ook niet aan te denken. Natuurlijk denk ik wel eens ooit 'vinden ze me nog grappig' of 'hoe lang lachen ze nog om me', maar daar heeft iedere tonprater mee te maken. De vraag is dan 'hoe ga je daar mee om?' Vaak denk ik dan meteen 'ik doe het al twintig jaar goed, dus het zal vast goed blijven gaan'."

Welke act ga je ons voorschotelen?
"Ik zat toevallig net te kijken wat ik in Rooi allemaal al gedaan heb. Ik weet het nog niet eigenlijk. Het Sprookje heb ik nog niet gedaan, de Uitvaart nog niet. Mmmm, ik moet er nog eens over nadenken. Soms verander ik nog op het allerlaatste moment. Dan wil ik eerst de zaal proeven voor ik beslis. Meestal houd ik het simpel."

Andy Marcelissen treedt op tijdens de Rooise Klompenklets, georganiseerd door KV de Narrekap. Op 27, 28 en 29 november. Voor kaartverkoop: Zalencentrum De Beurs.