De expositie van Hans van Engeland trok veel bekijks.
De expositie van Hans van Engeland trok veel bekijks.

Roois kunstleven al veertig jaar oud

Cultuur

Sint-Oedenrode - 'Om een culturele achterstand weg te werken en nieuwe activiteiten te bevorderen, is het nodig dat er in Sint-Oedenrode een kunststichting komt. Iedereen die van plan is, iets aan het kunstleven te gaan doen, kan bellen naar Bert de Graaf: 3549' Deze oproep stond 20 februari 1975 in het Eindhovens Dagblad en is van groot belang geweest. Het betekende indirect de geboorte van een Roois kunstleven, want niet veel later werd het Roois Kultuur Kontakt (RKK) opgericht.

Bert de Graaf noemt zich al jaren hoeder en bewaker van de cultuur in Sint-Oedenrode. Zijn warme hart voor de sector klopte er midden jaren zeventig al voor. Blijkbaar deelden velen zijn mening en kwam de oproep op het juiste moment. Theo van Geel werd op een informele bijeenkomst in bistro 'Sint-Joris' door Frans Alkemade aangesteld als voorzitter en dat bleek een 'gouden kunstgreep' te zijn, zo staat omschreven in 25-jarig jubileumboek van het Roois Kultuur Kontakt. Die dag kan beschouwd worden als geboortedag van het RKK. Jos Bach voedde het RKK na Van Geel op tot een volwassen instelling, waar Rooi tot op de dag van vandaag de vruchten van plukt.

Zaterdag 17 oktober wordt een bijzondere dag voor het RKK. Voorzitter Riet Meijs (sinds 1999 aan het roer) schreef meer dan honderd leden en oud-leden aan. Ze heeft ze uitgenodigd voor een festiviteit om het 40-jarig bestaan te vieren. De afgelopen vier decennia heeft cultureel- en kunstminnend Sint-Oedenrode laten zien waar het toe in staat is. Het RKK zit verankerd in de Rooise culturele samenleving. Sterker nog, het is de spil. Concerten (literair of muzikaal), lezingen, voorstellingen, exposities en tentoonstellingen worden al jaren door tientallen vrijwilligers georganiseerd. Met de grootst mogelijke zorg worden artiesten en kunstenaars uitverkozen om op te treden in één van de schitterende locaties die Sint-Oedenrode rijk is. "Er zijn verschillende werkgroepen samengesteld. Zo is er een werkgroep muziek/theater, een werkgroep literatuur en een werkgroep tentoonstellingen. Ieder clubje stelt zelf zijn programma samen. Eerst wordt gekeken naar kunstenaars binnen de dorpsgrenzen. Die vijver is al vrij groot, maar als ze van buitenaf goede kandidaten vinden, dan worden die ook benaderd voor een optreden. Dat is veel werk, maar altijd wordt het met veel zorgvuldigheid uitgevoerd. Het moet namelijk wel van kwaliteit zijn! We zijn erg tevreden over de optredens van de laatste jaren", vertelt Meijs.
In die veertig jaar zijn er ontelbaar veel exposities, voorstellingen en optredens geweest. Zo is Drs. P al eens in Rooi geweest, evenals Huub van der Lubbe en Gerard van Maasakkers. Meijs vindt het lastig om favorieten uit te kiezen. "Dat is inderdaad moeilijk, maar wat ik heel bijzonder vind, was de tentoonstelling van Hans van Engeland of de tentoonstelling van Bisschop Bekkers waarbij onder andere zijn staf te zien was. Een zeer bijzonder exemplaar. Ook de expositie van Pieter Josselin de Jong was iets aparts. Maar liefst vijf musea in de buurt (waaronder het Noord-Brabants museum) gaven schilderen in bruikleen. Toen hingen ze daar in Mariëndael. Ik vond dat ontzettend spannend en wilde er bijna zelf gaan slapen!"
Met man en macht wordt ieder jaar een zeer gevarieerd programma samengesteld. De werkgroep literatuur is het jongst. Zij stelt de lezingen samen. Het bleek een schot in de roos. Vooral nu mensen een abonnement af kunnen sluiten voor meerdere lezingen is het steeds drukker geworden. In samenwerking met 't Paperas en de bibliotheek komen vanuit het hele land schrijvers naar Sint-Oedenrode om een voordracht te houden. Wat te denken van de Mathieu Dirvenconcerten. Sinds tien jaar bestaat dat podium voor jong talent om zich te etaleren.

In vergelijking met tien á twintig jaar geleden heeft het RKK fors minder te besteden. Extra knap dus dat ze het programma iedere keer weer vol krijgen. "Altijd hebben we volop medewerking gehad van onze gemeente. Daar zijn we zeer dankbaar voor. Door de crisis is ook het budget voor ons flink gekort. Ergens begrijpelijk, maar natuurlijk jammer. Hopelijk kunnen we straks in de nieuwe gemeente meer subsidie tegemoet zien, maar dat is nog heel onzeker." Eén ding is wel zeker. Het kunstleven in Rooi is nog lang niet klaar met leven. Zelfs de rimpels zijn nog niet zichtbaar. Tot groot genoegen van Bert de Graaf, die zijn wens bij ieder optreden weer in vervulling ziet gaan…