Mevrouw Verhagen en haar twee dochters zijn blij verrast met de ontvangst bij Dedicon. Rechts een van de begeleiders.
Mevrouw Verhagen en haar twee dochters zijn blij verrast met de ontvangst bij Dedicon. Rechts een van de begeleiders.

Droom slechtziende Rooise vrouw komt uit

Algemeen

Sint-Oedenrode - De eerste vrijdag van oktober staat traditioneel in het teken van de Nationale Ouderendag. Een dag waarop ouderen die alleenstaand en vaak eenzaam zijn in het zonnetje worden gezet door het vervullen van een wens. Zeker onder blinde en slechtziende ouderen is eenzaamheid een vaak voorkomende situatie.

Zo ook voor mevrouw Verhagen (81) uit Sint-Oedenrode. Sinds het verlies van haar partner was ze erg op haarzelf aangewezen, en met zeer beperkt zicht was dat bepaald geen sinecure. Om vitaal en betrokken te blijven bij de maatschappij is mevrouw Verhagen gaan audiolezen. Met ruim 300 boeken is zij inmiddels grootverbruiker bij Stichting Aangepast Lezen. 

Droom wordt werkelijkheid
Haar grootste wens is om eens de productie van een audioboek bij te wonen. Reden voor producent Dedicon uit Grave om haar te verwelkomen in het grootste voorleesinstituut van Nederland. Bij Dedicon zijn ruim 70.000 edities van kranten, tijdschriften en boeken in professionele studio's ingesproken, speciaal voor alle mensen met een leesbeperking. Mevrouw Verhagen kreeg bij Dedicon een ware vip-behandeling, die eindigde met het inspreken van persoonlijke verhalen in de opnamestudio door haar dochters. Haar twee dochters en Stichting Nationale Ouderendag Sint Oedenrode zaten in het complot. Een heus Brabants onderonsje.

Onbeperkt leesplezier
Mevrouw Verhagen: "Dankzij gesproken lectuur heb ik het plezier in lezen weer helemaal teruggevonden. Zo lees ik graag streek- en familieromans. Maar ze hebben echt alles: zo wilde mijn kleinzoon laatst eens kijken of Vijftig Tinten Grijs ook als gesproken boek verkrijgbaar was. En dat was dus zo. Die heeft hij toen voor mij besteld. En ja, dan lees ik die natuurlijk ook helemaal uit." "Het levert leuke gesprekken op aan de keukentafel," vult dochter Riky aan. "En zo zorgen de gesproken boeken voor een mooie verbinding tussen jong en oud." Mevrouw Verhagen gaat verder: "Ja, dankzij de gesproken boeken blijf ik goed bij de tijd. Het is geweldig om eens mee te maken hoe Dedicon dit allemaal mogelijk maakt. Ze hebben me een onvergetelijke dag bezorgd. Volgend jaar doe ik op de Nationale Ouderendag nog een wens: Nog een keer terugkomen bij Dedicon. Maar dan neem ik wel een bus vriendinnen mee!"

Lezen is het paspoort naar de maatschappij
Bart Vroom van Stichting Dedicon: "Je kunt in onze samenleving pas volwaardig meedraaien als je toegang hebt tot beeld, geluid en tekst. Lezen is het paspoort naar de maatschappij. Maar veel informatie is niet toegankelijk voor mensen met een leesbeperking. Mensen die blind of slechtziend zijn ondervinden hiervan de meeste hinder. Daardoor kunnen zij niet autonoom en volledig participeren in de huidige maatschappij. Ze staan aan de zijlijn. Dat moet anders, en dat kan gelukkig anders. Want wij geloven namelijk dat blinde of slechtziende mensen alles kunnen, behalve zien. Hun echte handicap is niet het blind zijn, maar het gebrek aan toegang tot informatie. En dat kunnen we oplossen, bijvoorbeeld met audiolezen. Het leesplezier van mevrouw Verhagen is hiervan een goed voorbeeld."

Audiolezen voorziet in grote behoefte
Dat er werk aan de winkel is onderstrepen de cijfers: de groep mensen met een visuele beperking is groot en groeit hard. Ongeveer 300.000 mensen hebben een visuele beperking en de verwachting is dat deze groep komende vijf jaar met twintig procent toeneemt. Momenteel zijn er 250 vrijwillige voorlezer actief en zijn 70.000 gesproken boeken beschikbaar. Jaarlijks worden er jaarlijks ruim 1,5 miljoen cd's en downloads uitgeleverd.