Jolanda (l) en Carina
Jolanda (l) en Carina

"Thuis, maar ook heerlijk weg"

Zakelijk

Sint-Oedenrode - Het buitengebied van Sint-Oedenrode is wijds, met verrassend mooie straatjes, paden en huizen. Veel boerderijen, enkele leegstaande, oude varianten, maar ook prachtig opgeknapte exemplaren. Wie richting Olland rijdt en de Nieuwstraat vindt, stuit er op een sfeervolle variant die tot de categorie 'opgeknapte hoeve' behoort. Het heet Leef en Vind en is veel meer dan een woning. Het is het levenswerk van Carina van Herp en Jolanda Hoevenaars. En daar willen ze graag zo veel mogelijk mensen van mee laten genieten.

Een brede glimlach van de dames en het opgewonden geblaf van de hond horen bij het warme welkom van Leef en Vind. Gelijk als het poortje dichtklapt, klinkt er een opgetogen 'hallooo!' Carina komt naar buiten en wuift. 'Kom binnen!' Binnen staat haar partner Jolanda klaar om de hand te schudden. Het thuisgevoel krijgt meteen gestalte. 'Ga zitten', 'bakje koffie?' De vriendelijkheid is alles behalve geveinsd. Het zit ze in het DNA. Uit Sint-Oedenrode komen ze niet. Dat is ook te horen. Waar liggen de roots dan wel? En hoe komen ze in hemelsnaam in Olland terecht? "We komen uit Tilburg en Moergestel", trapt Jolanda af. "Zo'n zeven jaar geleden kochten we dit huis, we hadden het gezien op internet. De verhuizing betekende voor ons allebei de afsluiting van een turbulente fase in ons leven. Deze stap was zoiets als 'Ik Vertrek' maar dan binnen Nederland. We zien dit dan ook als ons 'tweede leven'. We zagen het helemaal zitten. Het huis, de locatie, alles. Daar wilden we aan de slag. Een plek van verbinding, verbinding in alle opzichten! We wilden wonen en werken combineren op een manier waarin we gelukkig zijn. Dat geluk hebben we nu gevonden." Geluk komt niet aanwaaien. Ze hebben het letterlijk en figuurlijk zelf opgebouwd. Jolanda's ervaring in de bouw is goed van pas gekomen. Het huis is helemaal opgeknapt, maar heeft nog steeds zijn romantische uitstraling. De laatste uitbarsting van Jolanda's bouwkundigheid is de grote schuur, achter in de tuin, die grenst aan bossen en weiland.

"We begonnen met een Bed & Breakfast", duikt Carina nog even terug in de tijd. "Daarnaast waren we allebei ZZP'er. We kregen al snel vraag naar andere mogelijkheden binnen Leef en Vind, we besloten om er ons fulltime werk van te maken. We hadden ideeën genoeg en begonnen met creatieve workshops en het faciliteren van vergaderingen. Jolanda heeft haar roots in de zorg en het ondernemen liggen ik ben heel mijn leven als kok in de horeca bezig. Dus het verzorgen van de innerlijke en uiterlijke mens zit in ons bloed." Of het nu gaat om het Bed en Breakfast, vergaderingen of workshops, alles kan verzorgd worden met ontbijt, lunch, diner of een heerlijke huisgemaakte high-tea. Jolanda: "Onze gasten mogen zich vooral thuis voelen. Thuis, maar ook heerlijk weg. Even weg uit de haastige maatschappij. Misschien dat het de mensen aan het denken zet. 'Waar sta ik op dit moment in mijn leven?' 'Moet alles zo snel en hectisch?' We proberen mee te geven dat het ook anders mag. Door onze plek en door wie we zijn."

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week