Odendael vanuit de lucht
Odendael vanuit de lucht

Odendael ligt voor en blijft ontwikkelen

Zakelijk

Sint-Oedenrode  Als er één sector is waarin het laatste decennium veel is veranderd, dan is dat de zorg. Odendael is daar een treffend voorbeeld van. Het transformeerde zich van een oubollig instituut waar mensen niet graag kwamen, tot het middelpunt van de samenleving waar ontmoeten en samenwerken voorop staan. Met ook nog eens een oog voor veranderingen die het leven in en rond het gebouw nog aangenamer en makkelijker moeten maken. Odendael bestaat volgende week veertig jaar. Locatiemanager Wil van de Laar en Ingrid Gevers kijken terug, maar dus ook vooruit.

Ingrid werkt alweer zevenentwintig jaar bij het verzorgingstehuis. Haar debuut maakte ze met twee sjoelbakken in een lege soos. "Het beroep 'activiteitenbegeleidster' bestond volgens mij nog niet eens. Ik weet nog goed dat het bestuur druk vergaderde of ze er wel geld en uren voor vrij wilde maken. Vol goede moed organiseerde ik een sjoelmiddag, maar niemand kwam opdagen. Ik ging huilend naar huis, maar gelukkig kreeg ik later meer en meer vertrouwen", weet Ingrid nog goed. Het was treffend voor die periode. Odendael was nog een echt 'bejaardentehuis', zoals het in de volksmond de naam kreeg. De zorg was goed, maar er was niets te beleven. Mensen kwamen er niet heel graag. Erg uitnodigend waren de grauwe flats niet. Met weemoed dachten veel Rooienaren terug aan het prachtige klooster wat er eerst stond. Met de bouw van het huidige onderkomen, bouwde Odendael meteen aan een nieuwe toekomst, met een nieuw elan.

Wil van de Laar was er bij betrokken. "We kozen duidelijk koers voor meer openheid en een grotere maatschappelijke functie", begint ze te vertellen. "Voorheen kwamen mensen alleen naar Odendael om familie op te zoeken. Tegenwoordig zijn hier allerlei activiteiten. Dat namen we over van Ons Huis. Als je ziet hoeveel mensen er op een dag binnen komen lopen; Er wordt gedanst, koffie gedronken en gekaart. Dat is geweldig sfeer verhogend!" Odendael is uitgegroeid tot een centraal onderdeel van de Rooise samenleving. Letterlijk en figuurlijk. De ligging is precies tussen natuur en het centrum in. Ideaal voor de Rooise senioren. Omdat instellingen als KBO en Welzijn de Meierij en een gezondheidscentrum zijn gevestigd in het gebouw levert dat extra bezoekers op. Wil runt meerdere locaties. Ze weet dus als geen ander dat het niet overal zo is geregeld. "We proberen voor te lopen op andere verzorgingstehuizen in het land. Soms komen ze hier kijken. Dan staat de mond al snel open van verbazing. 'Zo kan het dus ook' zie je ze dan denken."

Lees meer in DMRK van deze week