Fons van Boxmeer in de weer
Fons van Boxmeer in de weer

Druivenoogst tot het einde toe spannend

Zakelijk

Sint-Oedenrode - Fons van Boxmeer begon zo'n 25 jaar geleden met het verbouwen van druiven. Inmiddels is de Rooise wijngaard aan de Damianenweg een begrip bij de liefhebbers van Nederlandse wijnen. Vorige week kreeg Fons zelfs bezoek van NOS-radio, die hem interviewden over de verwachte opbrengst en kwaliteit van de wijnen van dit jaar, ook voor DeMooiRooiKrant maakte Van Boxmeer tijd vrij.

"In de Telegraaf stond vorige week een artikel over een wijnboer in de Achterhoek. Toevallig bespraken we dat artikel tijdens de koffie met elkaar, toen de NOS belde. Of we tijd hadden voor een radio-interview?", zo beantwoordt Fons van Boxmeer de vraag, hoe het hem lukte om op de nationale radio te vertellen over zijn druiven, de verwachte opbrengst van dit jaar en de risico's die een goede wijnoogst nu op het laatste moment nog bedreigen.

Vorig jaar moest Van Boxmeer op het laatste moment ongeveer een derde deel van zijn oogst vernietigen. Daarvoor was een klein vliegje, de suzuki-fruitvlieg, verantwoordelijk. Zoals de naam al doet vermoeden, hoort het vliegje hier eigenlijk helemaal niet thuis, maar heeft het zijn oorsprong in het verre oosten. "Om precies te zijn, het beestje komt eigenlijk uit het noorden van Japan en is waarschijnlijk in een container met goederen van uit Oost-Azië naar Europa gekomen. De suzuki heeft hier geen natuurlijke vijanden en valt door zijn grootte van slechts 1,2 mm eigenlijk ook nauwelijks op. Totdat het schade heeft aangericht en dan is het te laat", zo vertelt Fons van Boxmeer.

Tot nu toe heeft het fruitvliegje zich nog niet laten zien aan de Damianenweg, maar dat is zeker geen garantie dat het ook definitief wegblijft. "Vorig jaar openbaarde de plaag zich ook pas half september, het blijft nog een week of twee spannend. Maar het is niet alleen de suzuki die de oogst van Van Boxmeer bedreigt, ook de al langer voorkomende valse meeldauw, of zelfs een ordinaire hagelbui, kan op het einde van het groeiseizoen nog roet in het eten gooien", zo sluit Van Boxmeer af. Op zondag 20 september is er van 11.00 tot 17.00 uur een open dag.