Gerard van den Berkpad
Gerard van den Berkpad

Onthulling straatnaam Gerard van den Berk

Cultuur

Sint-Oedenrode - Op 19 augustus is het zover: Het Gerard van den Berkpad wordt in het bijzijn van onder meer familieleden van de zanger officieel geopend door wethouder Van Burgsteden.

In het kort de voorgeschiedenis: In de eerste helft van de vorige eeuw woonde in Rooi boer en zanger Gerard van den Berk. Volgens tijdgenoten werd hij gerekend tot een van de beste operazangers van West Europa. De verhalen over hem leven nog, omdat velen in ons dorp hem persoonlijk gekend hebben. De wat oudere generatie herinnert zich dat voorbijgangers ademloos bleven luisteren als hij zingend op zijn akkers aan het ploegen was.

Gerard van den Berk woonde jarenlang -tot zijn dood in 1957- aan de Nijnselseweg. Daarvoor woonde het gezin Van den Berk in een boerderij aan de Schoorse Hoefstraat. Nu ligt precies tussen deze beide woonadressen het fraaie natuurgebied Diependaal, met daarin een mooi wandelpad.
Dit pad draagt tot nu toe geen naam. Oud-raadslid Jan Verhagen wandelt vaak in dit gebied en dacht in het begin van dit jaar dat een blijvende naamgeving als eerbetoon aan de beroemde tenor hier op zijn plaats zou zijn. Hij richtte een klein comité van aanbeveling op en er volgde een verzoek aan het gemeentebestuur om het pad "Gerard van den Berkpad" te noemen.
Omdat de Rooise Heemkundige Kring negatief adviseerde leek het idee aanvankelijk weinig kans op succes te krijgen. Toen echter bleek dat dit advies gebaseerd was op onjuiste feiten, drong de gemeenteraad alsnog aan op realisatie van het pad.
Initiatiefnemer Jan Verhagen zegt in een reactie naar DeMooiRooiKrant dat hij uiteraard blij is met dit resultaat. "Het siert het college van Burgemeester en Wethouders dat een fout wordt toegegeven en dat we nu de volledige medewerking krijgen. De herinnering aan een talentvolle Rooienaar blijft tot in lengte van jaren levend in een van de mooiste paden van Rooi."