Afbeelding

De Politiek Dichterbij

Politiek

In de rubriek "De Politiek Dichterbij" geeft DeMooiRooiKrant maandelijks een raadslid de kans zich aan de lezers te presenteren. Deze week: Rien Verhagen, raadslid CDA.

Door: Henk Quinten

Vertel eens iets meer over je beroep.
"Na mijn opleiding ben ik begonnen in de Boerenbondwinkel aan de Hertog Hendrikstraat. Ik kwam daar in de plaats van de in de Rooise politiek toch wel bekende, Marinus van Hout uit Olland. Hij werd wethouder, de boerenbondwinkel in Olland was al dicht en de winkel in Rooi verhuisde later naar de Boskantseweg. Deze winkel had een regio-functie, het zogenaamde Agrocentrum. Ik ben daar winkelchef/bedrijfsleider geworden. Intussen ging mijn boerenhart toch steeds meer kriebelen met als gevolg dat ik in 1983 grond gekocht heb aan de Airborneweg en daarop stallen gebouwd heb voor vleesvarkens. Wel ben ik parttime blijven werken (24 uur) in de Boerenbondwinkel. Om gezondheidsredenen heb ik die stallen helaas weer moeten verkopen en ben ik weer fulltime in de winkel gaan werken. Dit heb ik gedaan tot 1999. Ik zocht toen een nieuwe uitdaging, want ik zag mezelf niet tot mijn 65ste telkens opnieuw de jeugd aansturen. Ik ben toen als werkverdeler/relatiebeheerder gaan werken bij de Bedrijfsverzorging. Ik deed daar de planning en, in overleg met bestuur en directie, zette ik daar de grote lijnen uit. Door de terugloop van het aantal boerenbedrijven zijn er in die jaren ook drie fusies geweest. Dit heeft geresulteerd in één bedrijf: A(grarische) B(edrijfsverzorging) Brabant. Dit bedrijf heeft mensen in dienst die in boerenbedrijven bijspringen of overnemen. Als relatiebeheerder zorg ik ervoor dat, als er een hulpvraag komt, we daar meteen op inspringen. Ik beheer de regio Oost Brabant met als standplaats Best. Mijn baan is geen baan van 8 tot 5. Als er iets geregeld moet worden, loopt het nog wel eens uit."

Is je beroep goed te combineren met het raadslidmaatschap?
"Ja, dit is voor mij goed te combineren. Soms moet ik wel een 7 dagen per week beschikbaar zijn, maar daar staat tegenover dat ik vaak heel flexibel mijn tijd in kan delen. Als er ergens een bijeenkomst in de middag gepland staat, kan ik daar meestal wel bij zijn. Alleen als ik voor mijn werk "op de baan zit" wordt het lastig. Verder is er binnen ons bedrijf een Pre-VUt-regeling waar ik gebruik van maak. Dat betekent in mijn geval dat ik minstens één woensdag in de twee weken vrij ben. Ik kan dan raadsvergaderingen goed voorbereiden."

Hoeveel tijd ben je kwijt aan het raadslidmaatschap?
"Ik weet dat niet precies, maar ik schat in tussen de 12 -15 uur per week. Soms wat meer, soms wat minder. Eigenlijk zou ik nog wel meer tijd willen investeren, maar die tijd heb ik nu nog niet. Daarbij komt dat de CDA-fractie de verschillende zaken/onderwerpen goed verdeeld hebben."

Ben je 24 uur per dag raadslid?
"Ik sta steeds open voor vragen en opmerkingen. Ik vind dat als een burger ergens mee zit, ik daar een luisterend oor voor moet hebben. Wil niet zeggen dat als ik op een feestje ben, ik ook de hele avond politiek wil bedrijven. Natuurlijk zijn er grenzen. Verder is het heel belangrijk dat zaken die de burger constateert snel doorgegeven worden. Ze kunnen dat natuurlijk zelf doen, maar als ze het bij mij melden, ga ik er achterheen."

Hoe is het verloop van je politieke loopbaan tot nu toe?
"Een aantal jaren geleden wilde ik in mijn "vrije tijd" iets anders gaan doen. Ik kreeg toen een brief onder ogen met (volgens mij) de titel 'Raad zoekt leden'. Ik ben toen naar zo'n bijeenkomst gegaan; wilde eerst luisteren en dan pas verder kijken. Frans v.d. Boomen gaf daar toen een inleiding en ik moet zeggen dat ik dat een heel positief verhaal vond. Ik heb toen op die avond aan gegeven dat ik er wel serieus over na ging denken. Het gevolg was dat ik al heel snel benaderd werd door de verschillende partijen. Vanuit mijn agrarische achtergrond ben ik toen eens gaan praten met het CDA. In 2010 kwam ik op plaats vijf van de verkiezingslijst. In dat jaar haalden we vijf raadszetels binnen. Ook leverden wij toen een wethouder en dus zat ik in de gemeenteraad. Bij de volgende verkiezingen kwam ik met voorkeurstemmen in de raad. Vond ik prima, want mijn uitgangspunt is altijd geweest; als ik ergens aan begin wil ik het ook goed doen."

Wat zijn je verdere ambities in de politiek?
"In 2016 komen er verkiezingen door Meierijstad. Het CDA is de enige partij die in elke gemeente nu een raadsfractie heeft. Wij zijn al geruime tijd bezig om deze besturen en fracties te laten fuseren. Dit verloopt voorspoedig en in 2016 komen we dan ook met één verkiezingslijst. Ik wil daar graag deel van uitmaken. Op welke plaats? Nog geen idee. Ik besef ook heel goed dat raadslid Meierijstad wezenlijk anders zal zijn dan raadslid Rooi. Alles zal wat formeler gaan en misschien ontstaat er ook wel wat meer afstand naar de burgers toe."

Deze raadsperiode is voor mij geslaagd als…….
"IDOP Boskant en Nijnsel zijn al gerealiseerd. Evenals het kunstgras in Nijnsel. Ik zou ook graag nog kunstgras willen voor de hockeyclub en voetbalclub Rhode. Verder zou ik graag breedbandinternet willen voor het gehele buitengebied. Dit kost veel geld, maar gezien de digitale toekomst is dit onontbeerlijk. Tot slot ga ik er vanuit dat we de WMO en de Transities goed op de rit krijgen."

In verband met de foto; wat is jouw mooiste plekje?
"Het centrum van Nijnsel. Het processiepark sluit goed aan bij het centrum. De uitstraling van de Beckart en het terras nodigen uit om even te gaan zitten. De snelheid is er toch op een goede manier uitgehaald en het vrachtverkeer houdt zich keurig aan de regels."