Koen van der Wijst is trots op zijn eerste plek.
Koen van der Wijst is trots op zijn eerste plek.

Koen v/d Wijst Nederlands Kampioen BMX

Sport

Zondag 5 juli is Koen v/d Wijst in Klazienaveen Nederlands Kampioen Junior Men geworden. Junior Men en Elite Men werden samengevoegd. Echter reed ieder voor zijn eigen klassement met daarmee dus een Nederlands Kampioen bij zowel de Junior als de Elite Men.

Junior Men zijn jonge mannen van 17 of 18 jaar. Elite Men zijn jonge mannen vanaf 19 jaar. Het is het hoogste niveau in de BMX dat gereden kan worden. Koen begon zijn dag in eerste instantie met een valpartij, maar met twee keer een vierde plaats in de tweede en derde manche plaatste hij zich toch nog voor de halve finale, waarin hij zesde werd. Hij was daarmee de beste Junior Men en pakte daarmee de titel.

Voor de Challenge klassen waar Bas Verhagen en Kyro van Schijndel in rijden (allebei Boys 12 jaar) gelden andere selectie criteria. Zij moesten zich kwalificeren op basis van een Nationale Ranglijst. De beste 32 rijders mogen starten op het NK. Met ruim honderd rijders in hun leeftijdsklasse is dat op zich al een hele prestatie. Kyro van Schijndel had helaas een pechvogeltje meegenomen naar Klazienaveen. Hij viel in zijn eerste manche, in de tweede manche werd hij derde en in de laatste manche is hij de baan uitgeduwd, waardoor zijn NK helaas vroegtijdig afgelopen was.

Bas Verhagen reed in de manches 4-5-4, in de halve finale werd hij 7e. Ook Ilse Verhagen (Girls 15/16 jaar) had zich gekwalificeeerd voor het NK. Zij reed in de manches 8-4-7. Dit was helaas niet voldoende voor een halve finale. Volgend weekend wordt het EK verreden. Dit jaar is dat in Erp. Voor Koen is dit jarenlang zijn thuisbaan geweest. Ook Ilse en Bas Verhagen trainen al een aantal jaar op deze baan. Koen v/d Wijst en Kyro van Schijndel zullen aan deze wedstrijd deelnemen. Ilse en Bas Verhagen hadden zich ook gekwalificeerd hiervoor, maar door een fout met de inschrijving mogen zij helaas niet deelnemen aan deze wedstrijd. Komende donderdag en vrijdag zal er getraind gaan worden. De trainingen zijn vrij toegankelijk en zijn zeker leuk om eens te gaan bekijken. De challenge rijders trainen op donderdag van 11.00-12.55 uur en op vrijdag van 12.45-15.00 uur. Junior en Elite rijders trainen op donderdag van 16.00-18.00 en op vrijdag van 15.05-17.40 uur. Op zaterdag 11 juli zal Kyro zijn wedstrijd rijden. Koen verschijnt op zondag 12 juli aan de start.