Michiel van Seventer
Michiel van Seventer

De Politiek Dichterbij

Politiek

In de rubriek "Politiek Dichterbij" geeft DeMooiRooiKrant maandelijks een raadslid de kans zich aan de lezers te presenteren. Deze maand: Raadslid Michiel van Seventer (VVD)

door: Jan Verhagen

* Leeftijd: 55 jaar
* Geboren: Dedemsvaart (Overijssel)
* Woont: 25 jaar in Rooi
* Burg. Staat: Gehuwd met Welmoed
* Kinderen: 3 dochters
* Opleiding: Bedrijfseconomie en studie Accountancy
* Werk: Laatste 8 jaar Controller bij gemeente Aalst/Waalre
* Raadslid voor: VVD (derde periode)
* Sport:Mountainbiken,
* Hobby: Oude handgekleurde landkaarten
* Bijzonderheid: Beheert vakantiehuisje aan Sneekermeer
* Website: www.huisjesneekermeer.nl

Michiel, geboren in Dedemsvaart. Vertel in het kort de voorgeschiedenis.
"Na mijn studie in Groningen ben ik gaan werken bij Philips in Drachten. In mijn studententijd leerde ik in Groningen mijn vrouw Welmoed kennen. Daarna werkte ik bij Philips in Eindhoven en werd mijn vrouw dominee als opvolgster van dominee De Pater. We gingen in Breugel wonen. We wonen sinds 1990 in Rooi aan de Oranje Nassaulaan. Ik zeg wel eens met een lach dat ik een verdwaalde noorderling ben. We hebben het overigens hier goed naar onze zin en zullen dan ook niet meer naar het noorden terugkeren."

En dan komen we bij de VVD.
"Ik ben mijn leven lang al een liberaal in hart en nieren. In een vorig interview met DeMooiRooiKrant heb ik gezegd dat ik er zonder VVD niet eens geweest was. Mijn moeder was in de veertiger jaren secretaresse van de VVD. Ze zocht in maart 1949 een spreker over Nederlands Indië. Mijn vader had daar als arts gewerkt en hij kwam de lezing houden. Hij leerde mijn moeder daar kennen en al in oktober daarop trouwden ze. Mijn vader was daarna huisarts in Dedemsvaart. Politiek is me eigenlijk met de paplepel ingegoten, zo kun je wel zeggen."

In Rooi Lokale Liberalen.
"Dat doen we om te laten zien dat we vooral lokaal werken. We zijn een actieve vernieuwende club. die o.a. maandelijks een goed bezocht inspirerend politiek café heeft in De Gouden Leeuw. De partij hecht aan verjonging. Na Freek Glorius hebben we nu weer een jonge fractieleider in de persoon van Nick de Laat. We hebben als eerste partij in Rooi vanaf het begin van de raadsperiode met Jan van Burgsteden een wethouder van buitenaf. Dat was even wennen, hij kwam immers niet uit onze eigen gelederen. Het blijkt een prima keuze geweest te zijn. Jan wordt alom gezien als een goed bestuurder. Groot respect heb ik ook voor René Dekkers, die vanuit zijn agrarische achtergrond probleemloos wethouder was en nu bestuurder is van het Waterschap De Dommel."

Jouw indruk van de Rooise politiek.
"De sfeer is in de Raad is prima. Ik heb het elders wel eens anders meegemaakt. Uiteraard wordt er "gehakketakt" over de voorstellen, maar uiteindelijk komt er meestal een gezamenlijk besluit. De bestuurders worden hier in Rooi niet persoonlijk aangevallen. We blijven netjes. Bij kwesties die de burgers direct raken, merk ik een grote betrokkenheid. Maar dat zou beter kunnen."

O ja, ga daar eens wat nader op in.
"Kijk, als de burgers meer te vertellen zouden hebben, ben ik er zeker van dat bijvoorbeeld de opkomst bij de raadsverkiezingen groter zou zijn. Nu hoor je de burgers vaak zeggen: Och waarom zou ik gaan stemmen. Bijna alles wordt landelijk bepaald. In de Scandinavische landen is de opkomst aanzienlijk hoger. Daar zijn meer taken toebedeeld aan de lokale overheid en daar zijn de lokale middelen ook hoger. De financiële verhouding landelijke belastingen versus lokaal is daar 60-40. De mensen hebben wat te kiezen. Met name de betutteling en het "pamperen" vanuit Den Haag moet verdwijnen. Als de landelijke invloed gaat afnemen en de lokale stijgt en er dus meer ruimte en ook meer middelen beschikbaar komen, dan zal ook het animo om raadslid te worden toenemen."

Ik zeg wel eens: "Rooi zijn wij en dat maak jij."

Noem eens wat mooie en minder mooie raadservaringen.
"Neem de hele discussie rondom het Martinushuis. Na een storm van kritiek is er een prachtig resultaat tot stand gekomen. De kracht zit in onszelf. Een ander hoofdpijndossier was Park Kienehoef. Ik zat met Mevr. Van den Tillaar in de selectiecommissie voor het paviljoen. Leuk om te zien dat de bouw nu gerealiseerd wordt. Minder mooi…Politiek is vaak een kwestie van lange adem. Ik erger me nog te veel aan de lengte van de vergaderingen en dan met name van de commissievergaderingen. In de Raad behartig ik vooral financiën en openbare orde en veiligheid. Ik heb het geluk dat ik minder uren in het raadswerk hoef te steken, omdat ik vanuit mijn werk vaak al dossiers gelezen heb, die ook voor Rooi van toepassing zijn."

Rooi in Meierijstad in 2025.
"Bij de toegangswegen van de deelgemeente Rooi staat dan nog steeds op de borden: Gemoedelijk, gastvrij en groen. De eerste twee begrippen bepalen in hoge mate het karakter van de gemeente en daar zorgen de inwoners van Rooi zelf voor. Ik zeg wel eens: Rooi zijn wij en dat maak jij. Tot in lengte van jaren zal het Rooise karakter gewoon behouden blijven. Misschien wordt het bestuur iets minder persoonlijk, omdat er bijvoorbeeld minder Rooise raadsleden komen, maar de kwaliteit van de dienstverlening zal toenemen. Je zult niet meer te horen krijgen dat de betreffende ambtenaar op vakantie is. We zijn straks minder kwetsbaar en de lastendruk zal verminderen."

De foto wordt gemaakt bij de Knoptoren.
"Mijn vrouw en ik zijn kerkelijk betrokken. Al 15 jaar ben ik met 5 anderen koster in de Knoptoren. Met weemoed denk ik terug aan het handmatig klokken luiden…. tot een koster zijn duim brak en het luiden elektrisch werd. De vorige keer liet ik de foto maken in de Dommelbeemden. De Dommel, die zo belangrijk is voor Rooi stroomt ook hier aan de voet van deze markante toren."