Archief
Archief

Btw in de bouw: wat wordt tegen 6% belast en wat tegen 21%?

Zakelijk

Op 1 juli valt het doek voor het verlaagde tarief op verbouwen en herstellen van woningen. De maatregel heeft dan iets meer dan twee jaar bestaan en kan als succesvol worden beschouwd. Helaas liet het kabinet een verdere verlenging van de maatregel niet toe. Gelukkig zijn er nog wel werkzaamheden die nog steeds tegen het lage tarief mogen worden belast.

Zo mag de schilder na 1 juli 2015 voor zijn diensten nog steeds 6% btw rekenen. Het gaat dan niet alleen om het schilderen zelf maar ook om de voorbehandelingen en de gebruikte materialen. Voor stukadoors en behangers gelden soortgelijke voorwaarden. Ook zij zullen wat btw-tarief niet duurder worden in het tweede halfjaar. Voor het aanbrengen van energiebesparend isolatiemateriaal geldt een enigszins afwijkende regeling. Enkel op de arbeidskosten is het verlaagde tarief van toepassing; de materialen vallen onder het hoge tarief van 21%.

Belangrijk is dat de woning wel aan bepaalde voorwaarden voldoet. De woning moet bestemd zijn voor permanente bewoning door particulieren (dus geen vakantiewoning en bedrijfsgebouwen) en moet eveneens ouder zijn dan twee jaren. De tweejaarstermijn gaat in vanaf de datum waarop een pand voor het eerst als woning wordt gebruikt.

In de recent aangekondigde kabinetsplannen is gesproken over herziening van het btw-stelsel, met mogelijke gevolgen voor bovenstaande beroepsbeoefenaren. Als de plannen doorgang vinden dan zouden enkel levensmiddelen het lage tarief toebedeeld krijgen. Andere goederen en diensten (zoals de kapper, schoen- en fietsenmaker) zullen – vanwege de btw-verhoging- vermoedelijk een hogere prijs krijgen. Of dat doorgaat is nog onzeker maar wij zullen u hiervan op de hoogte houden.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met Van de Ven Accountants | Adviseurs, te bereiken via 0413-491111, e-mail: info@vdven.nl, of loop gewoon even binnen op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur.