De koeien worden hier door Yvonne en Carel buiten gelaten.
De koeien worden hier door Yvonne en Carel buiten gelaten.

Rooise koeienboer zorgt voor revolutie in melkindustrie

Zakelijk

Sint-Oedenrode/Den Bosch - De van oorsprong Rooise koeienboer Carel van Acht is hard op weg om een revolutie te ontketenen in de melkindustrie. Afgelopen weekend verwelkomde hij tientallen Normandiërs; bijzondere koeien met zwarte, witte én bruine vlekken. Nog specialer is het feit dat het allemaal A2A2-koeien zijn en dat is goed nieuws voor mensen met een koeienmelkallergie.

Ongeveer twintig procent van de Europese bevolking is gevoelig voor gewone melk. Een groot gedeelte daarvan kan wel A2A2 melk verteren. De ontwikkeling daar van is echter een probleem. Met A2A2 wordt een bepaald gen van een koe aangeduid. De meeste koeien hebben een A1A1 of een A1A2 gen, dus produceren de 'standaard' melk. Mensen die er allergisch voor zijn, worden gewezen op soja-, geiten- of schapenmelk. Dat kunnen ze wel verdragen. Toch nemen ze daar vaak geen genoegen mee. "De smaak van koeienmelk is veel anders, veel lekkerder. Binnenkort is het mogelijk dat deze mensen 'gewone' melk drinken. Het eerste contract met een biologische kaasfabrikant is namelijk al een feit", vertelt Carel trots.

Lees verder in DMRK van deze week

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding