Erik Dorssers in de ring
Erik Dorssers in de ring

"Je hebt maar twee minuten en als hij dan alles geeft…..wow"

Sport

Al op zijn veertiende stond hij oog in oog met Arabische volbloedpaarden. Hij groeide er mee op tussen de Limburgse heuvels. Daardoor kan hij de dieren 'lezen' alsof het zijn eigen kinderen zijn. Wanneer wordt het paard niet te hanteren? Hoe krijg je hem parmantig en goedgehumeurd in de ring? Erik Dorssers doet het op gevoel en dat werkt. In zijn professie als voorbrenger heeft hij zijn sporen inmiddels ruimschoots verdiend.

In het weekend van 20 en 21 juni komt Dorssers naar Sint-Oedenrode. Dan slaat het Arabisch volbloedcircus zoals ieder jaar haar kampement op aan de Bremhorst. De Limburger kijkt uit naar het evenement.

Wat houdt het beroep 'voorbrenger' in?
"Ik bereid Arabische volbloedpaarden voor op een 'modellenwedstrijd'. Zo zou je het kunnen zien. Ik zorg er voor dat de paarden een goede conditie hebben, ik toiletteer ze, clip ze en leer ze poses aan zoals een mooi fitnessmodel. Uiteindelijk moeten ze dan hoog gaan scoren in de shows."

U staat bekend als één van de beste in uw soort en hebt met beroemde mensen gewerkt zoals Charlie Watts van de Stones en de Koninklijke familie van Jordanië. Hoe bent u met ze in contact gekomen?
"Ze hebben contact met me gezocht, omdat ik goed ben in mijn werk. Ik kom op shows over de hele wereld. Daar hebben ze me bezig gezien en natuurlijk over me gehoord, omdat ik veel titels heb gewonnen. Zo belde de vrouw van Charlie Watts me op. Die mensen hebben zo'n 250 Arabieren. Op dat moment hadden ze iemand die de paarden showde, maar ze braken maar niet internationaal door. Toen werd ik ingeschakeld. Uiteindelijk heb ik veel grote prijzen voor ze gewonnen. Door veel prijzen te pakken door de jaren heen werd mijn reputatie steeds groter en gingen steeds meer grote klanten achter me staan."

U heeft ook nog drie jaar in de stallen van de Jordaanse Koninklijke familie gewerkt.
"Dat klopt. Ik had 33 jaar mijn eigen stallen in Panningen tot ik een aanbod kreeg vanuit Jordanië. Ik kende de familie al goed doordat ik ze vaak zag op wedstrijden en al voor ze werkte. Ze boden me aan om bij hen te komen werken in Jordanië. Ik en mijn toenmalige vrouw besloten de stap te maken. Het was een heel bijzondere ervaring, maar ook weer heel normaal omdat ik er al vaak was geweest. Nu ben ik echter weer in Nederland. Samen met mijn nieuwe vriendin ben ik stallen aan het bouwen in de provincie Utrecht. Ik ga toch weer voor mezelf verder." (onder de naam Idol's Eye Arabians).

"Ik werk puur op 'mind'. Arabieren zijn denkers. Je kunt ze alles leren, als je dat maar op de goede manier doet."

Wat is uw geheim? U heeft niet voor niets zoveel grote prijzen gepakt.
"Mijn geheim, haha. Het klinkt heel makkelijk, maar dat is het niet. Ik werk puur op 'mind'. Arabieren zijn denkers. Je kunt ze alles leren, als je dat maar op de goede manier doet."

U weet dus hoe ze denken?
"Dat is overdreven, maar ik doe wel veel op gevoel. Vaak weet ik hoe ze op bepaalde situaties reageren en wat ze op dat moment nodig hebben. Dat komt waarschijnlijk omdat ik al vanaf mijn jeugd met deze dieren bezig ben."

Wat is de mooiste prijs die u gewonnen heeft?
"Dat is niet zozeer een tastbare prijs. Voor mij is de meest bijzondere prijs als een paard in de ring precies doet waar je voor gewerkt hebt. Je hebt maar twee minuten en als hij dan alles geeft…..wow, dat geeft echt een kick!"

Tegenwoordig werkt u meer met amateurfokkers. Vanwaar die move?
"Het wereldje van de Arabische volbloedpaarden wordt steeds meer bepaald door politiek en het grote geld. Kleinere fokkers vermijden veel shows omdat ze het gevoel hebben maar een nummer te zijn en dat ze bij voorbaat geen kans maken. Wij bieden de ondersteuning die ze nodig hebben omdat we de sport niet alleen aan de grote namen over willen laten. Het is ook veel beter voor de handel. Zo kom ik naar Sint-Oedenrode met acht nieuwe paarden van kleinere fokkers. Dan is de uitdaging nog groter!"