De wagen van VDZ Racing
De wagen van VDZ Racing

Rooise rijders gemotiveerd voor ELE Rally

Verenigingen

Een spetterend slot van de maand mei nadert met rasse schreden. Op vrijdag 29 en zaterdag 30 mei staat Zuid-Oost Brabant opnieuw in het teken van de ELE Rally. Alle ingrediënten voor een spectaculaire wedstrijd zijn aanwezig. Zo brengen de beste rallyrijders van Nederland een aantal van de spectaculairste rally-auto's ter wereld aan de start. En dat op een parcours waarin zowel over verharde als onverharde wegen wordt gereden, overdag én in de nacht. Met het bruisende SchippersStop Rallydorp in Veldhoven als uitvalbasis, vernieuwde klassementsproeven die nóg meer spektakel bieden en de complete Nederlandse rallytop aan de start, belooft de 51e editie van de ELE Rally een groots autosport-feest te worden. De strijd kan beginnen!

Na zijn overwinningen in de ELE Rally van 2013 en 2014, kondigde Bob de Jong al vroeg zijn deelname aan de 2015-editie van de ELE Rally aan. En niet zomaar een deelname: De Nederlands rallykampioen van 2013 zorgt voor een nationale primeur, want op de klassementsproeven rondom Helmond en Veldhoven brengt hij een Citroën DS3 R5 aan de start. Het nieuwste rallywapen van Citroën is nog niet eerder te zien geweest op de Nederlandse klassementsproeven. Met dit wapen kiest De Jong voor de toekomst. Na jarenlange dominantie van de World Rally Cars, is de R5- categorie de klasse die op termijn de WRC in nationale kampioenschappen definitief moet vervangen. Concurrentie komt uit de regio. De Vessemse coureur Michiel Becx start met de Ford Fiesta R5 waarmee hij dit seizoen uitkomt in het Belgian Rally Championship. De ELE Rally wordt zijn eerste krachtmeting met de snelste rallyrijders van vaderlandse bodem.


Toch gelden De Jong en Becx met hun R5-bolides niet als favorieten voor de eindzege. Die rol is voorlopig nog weggelegd voor zij die een ietwat krachtigere WRC ten tonele brengen. Erik van Loon lijkt wat dat betreft betere papieren in de handen te hebben. De nummer vier uit de DAKAR Rally van 2015 start in de ELE Rally voor het eerst met zijn recent aangeschafte Subaru Impreza WRC S14. Na de Fiesta WRC in 2012 en 2014 opnieuw een fantastische auto voor rijder én toeschouwer. " De concurrentie rijdt met een nieuwere generatie auto, een R5. Maar ik voel me het prettigst in een WRC. Voor mijn gevoel kan ik me daarmee het beste wapenen in de strijd voor het podium. Op zaterdagavond zien we of dat gevoel klopt", aldus de voormalig Nederlands rallykampioen uit Riethoven. De grote vraag was nu of de ELE Rally opnieuw een regionale strijd in de kop van het klassement zou krijgen. Het bleef lang spannend, maar vlak voor sluiting van de inschrijvingen werd die vraag door een ander voormalig kampioen uit de regio beantwoord. Jeroen Swaanen kondigde aan dat hij nog één keer wil vlammen in zijn thuisrally. De coureur uit Vessem start met een Ford Fiesta RS WRC en heeft een duidelijke missie: "De ELE Rally betekent voor mij persoonlijk 'unfinished business'. In 2012 heb ik mijn thuisrally gewonnen, in 2013 crashte ik en vorig jaar moest ik Bob de Jong voor laten. Dit jaar wil ik kijken of ik de wedstrijd opnieuw kan winnen!"

Rooise rijders extra gemotiveerd  
Naast gelegenheidrijders De Jong, Becx, Van Loon en Swaanen, verschijnen in de ELE Rally ook de deelnemers aan het Nederlands Rallykampioenschap 2015 aan de start. De ELE Rally is al jaren lang een sleutelwedstrijd in het NRK gebleken. Gaat dat dit jaar ook gebeuren? Jasper van den Heuvel zegevierde in de eerste twee wedstrijden. Reden te over voor naaste belager Arjen de Koning (Eindhoven) om zijn beste beentje voor te zetten in zijn thuiswedstrijd. Extra gemotiveerd zijn de rijders die Rooi hun thuis mogen noemen. Bijvoorbeeld Roel van der Zanden. Hij is actief in één van de twee rallycups in de ELE Rally. Dat is de spectaculaire Nissan 350Z Rally Challenge, waarin hij niet de enige rijder is die 'de ELE' zijn thuiswedstrijd mag noemen. Stijn van Bree (Nuenen) is een van die andere rijders. Ook Jaap Gezelle Meerburg vindt in Rooi zijn thuisbasis. Hij zal een mooi voorbeeld hebben aan de rijders uit een andere cup, de 325i Challenge. Zij vechten namelijk voor de befaamde 'Dwarsliggersbokaal'. Een prijs voor de meest spectaculaire rijder. Maar de echte voortrekkersrol is weggelegd voor hét Rooise talent; Mats van den Brand. De nieuwbakken WK-rijder is niet actief in de wedstrijd maar zal een van de voorrijders zijn in de zogenaamde 'X' auto.

Show in de avonduren
Al jarenlang is de klassementsproef Ekkersrijt in Son op zaterdagavond de vaste reden voor plaatselijke fans om een avondje rally te gaan kijken. Dit jaar is dat niet anders, maar er komt een mogelijkheid bij! Dit jaar geen lange stroken onverhard op Stiphout, maar een echte showproef over het terrein van de Automotive Campus Helmond. "We rijden daar op vrijdagavond, waardoor het aantal verplaatsingen voor onze deelnemers op zaterdag drastisch wordt verminderd.", legt Van Hoek uit. Maar ook in Rooi is het jaarlijks goed toeven. Op zaterdagavond 30 mei vindt in Rooi de klassementsproef 'Progress' plaats. Daarmee krijgt de Rooise proef een nieuwe naam. Het parcours rondom de Hoogstraat, Broekdijk en de Sloef is licht gewijzigd ten opzichte van 2014, waardoor de start iets verplaatst is. De starttijden zijn gepland om 19:00 uur en 21:20 uur. Houdt u rond de genoemde tijden (met een marge van 1,5 uur voor en na deze tijden) rekening met wegafsluitingen in de aangegeven regio.

Rally beleven 
De rally volgen kan op veel manieren dit jaar. Gewoon thuis via het Omroep Brabant liveblog, maar live kijken en daarbij de wedstrijd volgen op een smartphone is natuurlijk veel meer van deze tijd. Zo pak je de volle beleving van de snelheid en de strijd op hetzelfde moment! Tickets zijn op verschillende plaatsen verkrijgbaar. Natuurlijk bij het SchippersStop Rallydorp aan de Habraken 2601-2605 in Veldhoven, waar overigens nog veel meer voor het gezin te beleven is, of bij een van de verkooppunten zoals beschreven op www.elerally.nl. Tevens kun je daar terecht voor meer informatie over de rally, de verkrijgbaarheid van de originele ELE Rally Cap en het ELE RallyMagazine, met daarin het tijdschema en de kaarten van de klassementsproeven. En wie het dan nog allemaal een keer wil herbeleven, kijkt op zondag de samenvatting van de 51e ELE Rally op Omroep Brabant TV. Rendez vous, 29 en 30 mei, rondom Helmond en Veldhoven!