Mats (r) en zijn nieuwe navigator.
Mats (r) en zijn nieuwe navigator.

Mats van den Brand kijkt uit naar internationaal rallydebuut

Sport

Voor rallyrijder Mats van den Brand (24) uit Sint-Oedenrode begint volgend weekeinde zijn WK-seizoen. In Portugal start de Brabander samen met zijn Belgische navigator Martijn Wydaeghe in de Vodafone Rally van Portugal. Deze WK-rally is de openingsronde voor de Drive Dmack Fiesta Trophy waarin Mats dit seizoen actief is.

Het Brabantse talent rijdt dit seizoen met steun van KNAF Talent First, M-Sport en Verkooijen Rally Sport en wordt bij zijn internationale debuut in de erkende talentenklasse meteen in het diepe gegooid. De Rally van Portugal wordt verreden op de bikkelharde gravelwegen rondom de kustplaats Matosinhos. Tegenstand in de Drive Dmack Fiesta Trophy komt van 10 andere jonge en getalenteerde equipes uit de hele wereld.

Voor het eerst op gravel
"Dit wordt mijn eerste wedstrijd op onverhard. In Nederland kennen we alleen wedstrijden op asfalt. Ik zal wel kunnen profiteren van de graveltraining die ik vorig jaar heb gevolgd in Engeland dankzij Verkooijen Rally Sport en de KNAF", vertelt Mats van den Brand, die rijdt onder startnummer 107 in een Fiesta met opvallende oranje-accenten en de Nederlandse leeuw op de flanken.

Zijn debuut in de Drive Dmack Fiesta Trophy is voor Mats ook zijn eerste optreden met de nieuwe Ford Fiesta R2 voorzien van 1-liter Ecoboost-motor. "Dankzij M-Sport heb ik kunnen testen met de nieuwe Fiesta R2. Ik ben erg onder de indruk van de motor, maar ook de wegligging en de remmen zijn verbeterd. De nieuwe Ford Fiesta R2 is een snelle en complete auto. Ik heb nu al zin om de rally in te gaan."

WK-klassieker
De Rally van Portugal opent op donderdagavond met een showproef in Lousade van 3,36 km, waarna op vrijdag drie proeven wachten. De zaterdag wordt gekruid met een monsterproef van 37,67 km, die Mats en Martijn twee keer moeten bedwingen. Op zondag, de slotdag,, maakt het Nederlands-Belgische duo en de andere deelnemers van de Drive Dmack Fiesta Trophy kennis met een klassieker in de geschiedenis van het WRC: de klassementsproef Fafe.