Pieter Dirksen
Pieter Dirksen

Eerste orgelconcert uit nieuwe reeks

Cultuur

Sint-Oedenrode - Onder redelijk veel belangstelling opende organist Pieter Dirksen op zondagmiddag 17 mei het eerste orgelconcert van 2015 in de H. Martinuskerk. Uiteraard op het monumentale Smitsorgel.

door: Bert de Graaf

Pieter Dirksen (Culemborg) geeft recitals op orgel en klavencimbel en speelt in diverse ensembles. Hij studeerde muziekwetenschap en promoveerde in 1996 cum laude op een proefschrift over de klaviermuziek van Jan Pieterszoon Sweelinck. De muziek van Bach staat al sinds zijn jeugd in het centrum van zijn muzikaal leven. Pieter is een veelgevraagd solist op klavecimbel en op historische orgels in binnen-en buitenland. Hij is ook titulair organist van het historische orgel van Andries Severijn (1650) in de Martinuskerk te Cuijk. Zijn solo-cd's werden steeds met een 9 of een 10 beoordeeld.

Het programma van deze middag zag er goed uit. Geopend werd met een werk van Franz Tunder "Praeludium in g-klein". Daarna waren er werken van Dietrich Buxtehude, Johann Ernst von Sachsen Weimar, Johann Casper Kerll met het frivole 'Capriccio sopra il Cucu" en tot slot natuurlijk ook werken van Johann Sebastian Bach uit het "Orgelbuchlein". Tot slot een imponerend Praeludium, Trio & Fuga in C, waar hij alle registers open trok. Het was een fantastisch orgelconcert geworden dankzij "Meester" Pieter Dirksen en natuurlijk ook de Stichting Smitsorgel met medewerking van DeMooiRooiKrant. Het volgende concert is op zondag14 juni in samenwerking met het RKK dan komen Bart Rodyns en Maia Silberstein, barokviool.