Martinuskerk
Martinuskerk

Pastor Paul Rens gaat met emeritaat

Cultuur

Al enige tijd denkt Pastor Paul Rens na over de toekomst. Twee belangrijke zaken spelen daarin voor hem mee: zijn gezondheid, die de laatste paar jaar wat te wensen overlaat wat betreft zijn hart en zijn rug, en het bereiken van de leeftijd van 75 jaar, in augustus aanstaande.

Na gespreken met mij als teamleider, en een periode van 'laten bezinken', heeft Pastor Rens enige weken geleden een brief aan de Bisschop geschreven met het verzoek om hem van zijn benoeming als pastor van de H. Odaparochie te ontheffen vanwege de twee bovengenoemde redenen. Vorige week ontvingen zowel Pastor Rens als het parochiebestuur een brief van de Bisschop waarin deze aan onze gewaardeerde collega eervol ontslag verleent.

Vanaf het begin van het nieuwe werkjaar (september aanstaande) zal Pastor Paul Rens geen actief pastoraat in de parochie meer uitoefenen. Hij zal geen deel meer uitmaken van het pastorale team en het wekelijkse teamoverleg. Ook zal hij zijn activiteiten bij de pastorale raad en bij de werkgroepen en commissies waar hij betrokken bij was beëindigen. Alle verantwoordelijkheden die hij droeg, draagt hij over aan de blijvende teamleden. Ook in de voorbereiding van doop, communie, huwelijk ect. zal pastor Rens geen actieve rol meer vervullen.

In de gesprekken die ik in de voorbije maanden met Pastor Rens heb mogen voeren heeft hij aangegeven wel met onze Odaparochie verbonden te willen blijven. Het krijgt vorm in de liturgische assistentie als celebrant/predikant op zaterdag en zondag. Uiteindelijk is dat één van de eerste en voornaamste taken van een priester, en die taak en opdracht blijft Paul -naar vermogen- in onze parochie vervullen. Incidenteel is hij bereid om, samen met een diaken, voor te gaan in een uitvaart. Daarnaast blijft Paul welkom bij de bezinningsdagen van het pastoraal team en bij de bijeenkomsten van het dekenaat.

Voor zowel Paul Rens als voor ons als team zal deze verandering wennen zijn. Ik hoop echter dat er voor pastor Rens nu ook een periode van rust mag komen, waarbij hij de gedragen verantwoordelijkheid kan loslaten. Het pastoraal team zal zich buigen over de verdere invulling en verdeling van de taken. De benoemingscommissie van het bisdom, waar ik inmiddels contact mee heb gehad, laat weten dat de ontstane vacature niet zal worden opgevuld. Er zijn geen vervangende priesters meer voorhanden. We zullen dus een bijna fulltime werkende kracht gaan missen.

Tot slot reeds nu een woord van dank aan Pastor Paul Rens voor zijn grote en enthousiaste inzet te midden van ons allen! Namens het pastorale team en het parochiebestuur spreek ik de wens uit dat pastor Rens een mooi 'emeritaat' mag hebben, in goede gezondheid en in verbondenheid met de geloofsgemeenschap van onze Odaparochie.

Pastoor Vincent Blom