De hele zomer vinden er weer orgelconcerten plaats in Rooi.
De hele zomer vinden er weer orgelconcerten plaats in Rooi.

Eerste uit een reeks concerten op Smitsorgel

Cultuur

Sint-Oedenrode - Op zondagmiddag 17 mei om 15.00 uur begint in de H. Martinuskerk te Sint-Oedenrode het eerste orgelconcert van de reeks orgelconcerten van 2015.

Dit concert, georganiseerd door de Stichting Smitsorgel, wordt verzorgd door de organist Pieter Dirksen, die deze zondag het monumentale Smitsorgel (1839) zal bespelen. Op zijn uitnemend programma staan werken van o.a.: Franz Tunder, Dietrich Buxtehude en van Johann Ernst von Sachsen Weinmar. Maar natuurlijk, zeker  na het lezen van de informatie over de organist, zal het niemand verbazen dat Pieter Dirksen ook werken van Johann Sebastian Bach ten gehore zal brengen. Het zal dus weer een fantastisch concert worden waarvoor u van harte wordt uitgenodigd.

De organist
Pieter Dirksen geeft recitals op clavecimbel en orgel en speelt continuo in diverse ensembles. Hij studeerde muziekwetenschap en publiceerde een groot aantal artikelen en edities op het gebied van de barokke muziek. Hij promoveerde in 1996 cum laude op een proefschrift over de klaviermuziek van Jan Pieterszoon Sweelinck. De handelsuitgave van deze studie verscheen in 1997 en werd onderscheiden met een Praemium Erasmianum. Daarnaast zijn met name zijn talrijke studies betreffende de muziek van Johann Sebastian Bach bekend geworden. Hij werkt mee aan de nieuwe uitgave van Bachs complete orgelmuziek bij Breitkopf & Härtel. Bachs muziek staat al sinds zijn jeugd in het centrum van zijn muzikale universum. Daarnaast heeft hij zich ook altijd sterk aangetrokken gevoeld tot de rijkdommen van de zeventiende eeuw: de Engelse virginalisten, Sweelinck, de Noordduitse school, Froberger, het mediterrane repertoire, de Franse 'klassieke' traditie.

Pieter Dirksen is lid van Combattimento en het kamermuziekensemble La Suave Melodia. Als continuospeler werkte hij verder mee aan diverse andere orkesten en ensembles. Daarnaast is hij een veelgevraagd solist op clavecimbel en op historische orgels in binnen- en buitenland, en werkte hij mee aan tal van opnames. Pieter Dirksen is titulair organist van het historische orgel van Andries Severijn (ca.1650) in de Martinuskerk te Cuijk. Zijn solo-cd's werden in 'Luister' steeds met een 9 of een 10 beoordeeld; Edison-winnaar 2002. Sinds 2007 verschijnen zijn cd's bij het label Etcetera; tot nog verschenen opnamen met muziek van Schenck, Scheidemann, Vivaldi en Bach (Kunst der Fuge, Sonates met viola da gamba); kortgeleden kwam een dubbel-cd met de Goldbergvariaties (clavecimbel) en Canonische Variaties (orgel) uit. Voor meer informatie over de organist, zijn concerten en al zijn andere muzikale activiteiten, verwijzen wij u graag naar de website: www.pieterdirksen.nl. Het concert in de H. Martinuskerk aan het Kerkplein in Sint-Oedenrode begint om 15.00 uur. De toegang is gratis.  Uitgebreidere informatie over het programma van dit concert vindt u ook op de website: www.sintmartinusparochie.nl/smitsorgel