Joop Muller legt zijn cursisten uit hoe het er op een bridgedrive aan toe gaat
Joop Muller legt zijn cursisten uit hoe het er op een bridgedrive aan toe gaat

Na de bridgeles eindelijk 'in het diepe'

Verenigingen

Twaalf cursisten die bij Ollander Joop Muller het afgelopen winterseizoen bridgelessen volgden gingen vorige week woensdag 'in het diepe'. Ze mochten toen na hun lessen voor het eerst deelnemen aan de bridgedrive op woensdag in Mariëndael.

Ruim voor tijd waren de cursisten aanwezig. Een bridgedrive is net iets anders dan een potje rikken of toepen. Enige uitleg over de gang van zaken door Joop was dan ook gewenst. De kaarten mochten niet worden geschud, want dat had de computer al gedaan. Elk spel is voor iedereen hetzelfde, de factor 'slechte kaarten' kan dan ook worden uitgesloten als het spel anders loopt dan gewenst.

Jan Kastelijn uit Olland volgde twaalf basislessen en daarna nog een keer tien vervolglessen. De reden waarom Jan ging bridgen? “Mijn schoonzus wilde gaan bridgen en mijn vrouw, die al jaren speelt, zei dat ik dan ook maar naar de cursus moest gaan”.

Voor Abbes Midhat was het eigenlijk niet anders. “Nu je met pensioen gaat, leer je maar eens bridgen, ze mijn vrouw. Nu ik begonnen ben kan ik alleen maar zeggen dat het een leuk spel is”.

Zowel Kastelijn als Midhat zijn van mening dat je veel moet onthouden. “Er zijn veel regels, die je moet kennen”, zegt Betsie van Casteren, de schoonzus van Jan Kastelijn terwijl ze twee A4-tjes met regels laat zien.

Abbes Midhat (midden) op zijn eerste bridgedrive
Jan Kastelijn (midden) op zijn eerste bridgedrive
Abbes Midhat (midden) op zijn eerste bridgedrive