De muziekcommissie van het Roois Gemengd Koor
De muziekcommissie van het Roois Gemengd Koor

Roois Gemengd Koor jubileert

Cultuur

Sint-Oedenrode - Het samen muziek maken, het zingen vormt het belangrijkste aspect van een koor. Niet minder belangrijk echter is de keuze van de te zingen muziek. De dirigent als muzikaal leider is hierbij van doorslaggevende betekenis. Tegenwoordig vaak bijgestaan door een muziekcommissie uit het koor. Zo ook bij het RGK, waar de huidige commissie gevormd wordt door de leden Marga, Henk en Peter, met dirigent Ad als voorzitter.

Peter: "Wie het muziekarchief van het RGK doorbladert met in totaal zo'n 700 koorwerken, ziet al snel de ontwikkeling. Kort na de oprichting in 1945 lag de nadruk op populaire koorwerken uit opera's en operettes zoals die in die tijd vaak op radio te horen waren. Al snel blijkt de voorliefde van dirigent en oprichter Ben Muller voor volksliedjes. Er zijn waarschijnlijk weinig koren die zoveel Nederlandse en anderstalige volksliedjes in hun repertoire hebben. Deze muziek lag het koor goed hetgeen blijkt uit de vele optredens voor de radio van KRO en NCRV in die periode tot 1967. Vanaf het begin behoort ook de klassieke religieuze muziek tot het repertoire, hoewel het koor geheel los staat van de kerk. In de 60-er jaren raakt het koor in de ban van de negrospirituals en zet in 1974 een aantal van deze mooie, vaak opgewekte en troostende liederen op de plaat."

"Velen kennen de traditie van het kerstconcert door het Roois Gemengd Koor in de Martinuskerk in Sint-Oedenrode", aldus Marga. "Vaak met solisten of in samenwerking met andere plaatselijke koren of ensembles. Het repertoire bevat dan ook vele kerstliederen en in 1979 maakt het koor een plaatopname met kerstliederen." Vanaf 1982 wordt het repertoire aanzienlijk verbreed met de komst van Ad van de Wetering als vaste dirigent. Hij verlegt het accent naar o.a. grotere werken met orkest. Dido en Aeneas, Requiem van Donizetti, Dettingen Te Deum van Händel, Magnificat van Durante en Dulce Lignum van Henk van Riel. Met de vaste pianist Henk van Riel als begeleider voert het koor ook grotere werken uit zoals Captain Noah en Summer Sunday. Ad maakt een begin met het werken met een muziekcommissie: enkele koorleden die meedenken over het repertoire.

Het koor blijft vernieuwen, ontwikkelen en in beweging. Als in 2008 Willen Heldens de dirigeerstok ter hand neemt gaat hij grotendeels verder in het spoor van zijn voorganger en maakt een uitbreiding met Nederlandse, Franse en ook enkele Afrikaanse liederen. Traditie maar ook beweging en zelfs cabareteske teksten. Henk: "Vanaf 2011 is Ad vergouwen muzikaal leider. De muziekcommissie met de dirigent als voorzitter geeft weer nieuwe wendingen aan het repertoire. Veel aandacht voor de klassieke componisten als Elgar, Mozart en Haydn. Maar ook uitstapjes naar klassiekers in de popmuziek in bewerkingen voor koren met pianobegeleiding. Met onder meer Nederlandstalige popnummers uit recente periode. Een keur aan mooie muziek en voor een deel te beluisteren in het komende jubileumconcert op 11 oktober."