'Bende van de Dommel' een van de opvoeringen tijdens 'Windkracht 15'
'Bende van de Dommel' een van de opvoeringen tijdens 'Windkracht 15'

'Windkracht 15' raast door Mariëndael

Cultuur

'Windkracht 15' raast door MariëndaelEr raasde tijdens het afgelopen weekend een 'orkaan' met maar liefst 'Windkracht 15' door Mariëndael. Toch waren tuien niet nodig. De storm werd niet veroorzaakt door een depressies. Het waren de mega-enthousiaste leerlingen van de musical- en theatergroepen van MIK, die in twee dagen maar liefst negen stukken als een wervelwind in Mariëndael opvoerden.

“De leerlingen werken een half jaar lang naar dit weekend toe”, vertelt Nienke Meulenbroeks. Zij is locatieregisseur bij MIK. “We wisselen tijdens het festival ook uit met andere locaties van MIK. Vorige week zaten we drie dagen op de Noordkade in Veghel en traden we daar met de Rooise groepen op. Dit weekend zitten we hier in Mariëndael en komen er groepen uit Veghel en Sint-Michielsgestel naar hier”, zo vervolgt Meulenbroeks.

Sharon Neelen is docent bij MIK. Zij begeleidt de leerlingen op het pad naar de opvoeringen aan het einde van het cursusjaar. “We schrijven alle stukken grotendeels zelf. Natuurlijk worden we geïnspireerd door bestaande musicals, maar in de uiteindelijke opvoering zit heel veel eigen inbreng. “We kijken naar de vaardigheden van de leerlingen en passen dan de rollen zodanig aan dat die iedereen op het lijf zijn geschreven”.


Eind goed al goed
Van de negen optredens die het afgelopen weekend in Mariëndael te waren, werden er vijf  door Rooise leerlingen opgevoerd. 'De bende van de Dommel' stond vrijdagavond op het programma. Het vertelde over een groep jongeren die een hut aan de oevers van de Dommel bouwen. Leerlingen van groep 7 en 8 voerden het op en het stond ook zaterdagmiddag nog een keer op het programma. De cursisten uit groep 5 en 6 speelden zaterdag twee keer 'Pluk', dat gebaseerd is op het boek 'Pluk van de Petteflet' van Annie M.G. Smidt. Voor wie het verhaal niet kent, als bouwvakkers de Torteltuin willen veranderen in een parkeerplaats ondernemen de bewoners van de Petteflet actie. Het kan niet anders dan dat het verhaal een goed eind heeft.

Zwaardere werk
Daar waar de opvoeringen van de cursisten van de basisschoolleeftijd vooral vrolijke musicals waren, namen de spelers van middelbareschoolleeftijd zwaardere werk onder handen. In 'Beste Simon' is Oscar een terminaal zieke jongen van tien jaar. Niemand vertelt hem dat genezing niet meer mogelijk is. Maar zelf weet hij dat heel goed. Met het schrijven van brieven naar Simon, een niet bestaande weldoener, slaat Oscar er zich door heen. Hoogstaand toneel, door jonge talenten, die het zwaardere werk niet schuwen.