Kienehoef, Cathalijne en Kinderbos schrijven het alfabet in brons
Kienehoef, Cathalijne en Kinderbos schrijven het alfabet in brons

Kienehoef even terug naar de bronstijd

Cultuur

Sint-Oedenrode - Nee, het waren geen archeologen die een spectaculaire vondst in de Kienehoef deden. Maar er werd wel geschiedenis geschreven. Letterlijk en figuurlijk, want op de speelplaats van de Kienehoefschool goot bronsgieter, Rino Sijen een aantal teksten en letters in brons. Dat gebeurde in het kader van het project 'De toren in Sint-Oedenrode'.

Afgelopen zondag werd het alfabet van de wijk geschreven. Vier kunstenaars van MIK werkten een lettertype uit, dat later ook vanaf internet is te downloaden. Dat lettertype hebben de leerlingen van de basisscholen in hout uitgezaagd. Samen met Rino Sijen, die als bronsgieter bij 'De Beeldenstorm' in Eindhoven werkt, maakten de leerlingen van groep zes van basisschool 'De Kienehoef' mallen. Nadat het brons was gesmolten en een temperatuur van maar liefst 1200°C had werd het vloeibare brons in de mallen gegoten.

"Normaal smelt brons bij ongeveer 1080°C, maar omdat we buiten het gietproces veel minder onder controle hebben heb ik het nu tot ongeveer 1200°C verwarmd", vertelt Rino Sijen. Ook de kinderen die deelnemen aan het project zijn laaiend enthousiast en behoorlijk onder de indruk van het gietproces.



“De letters worden straks gebruikt om de tuintafels te brandmerken. Die tuintafels zijn in januari door buurtbewoners in elkaar gezet”, vertelt Pierre Cops. Cops is samen met Anita Eijgermans en Lonneke de Wit vanuit MIK bij dit project betrokken. Het doel van het project is om de sociale samenhang in de wijken Kienehoef, Kinderbos en Cathalijne te versterken. De volgende stap in het project is om een toren te bouwen van de tuintafels, dat staat zondag 7 juni op de agenda.