Nijnsel/TVE Reclame schrijft geschiedenis met promotie naar derde klasse

Er werd vooraf veel gespeculeerd over de 'mogelijkheden' van een kampioenschap van de thuisploeg Nijnsel/TVE Reclame. Veel werd er gefilosofeerd over de 'mogelijke' uitslag Juliana Mill-DVG. Er werd nauwelijks gesproken over mogelijk puntenverlies van Nijnsel…..

De blauwwitte strijders van Boskant zijn na de winterstop in een mindere fase beland. Klassenbehoud was nooit een issue maar er was ook niet echt zicht op een prijs. Maar goed, elk team in een dip wil daar zo snel mogelijk uit en wat is dan een mooier moment dan tegen de kampioenskandidaat uit een naburig kerkdorp? Dit dan tevens als revanche voor de thuisnederlaag in Boskant. In een goed gevuld stadion zagen de toeschouwers aanvankelijk een voorzichtig geschuif, beide teams keken de spreekwoordelijke kat uit de boom. Nijnsel had iets meer balbezit maar zette dat niet om in een daadwerkelijke dreiging, daarvoor was het tempo te laag. Na een kwartier besloten de bezoekers om toch wat meer op te schuiven want aanvallen is nog steeds de beste verdediging. In de 20e minuut werd dit adagium bevestigd want het leidde tot een voorsprong voor Boskant. De bal kwam voor de voeten van Frank van der Heijden die op een prima positie stond. Hij aarzelde niet en met een harde, droge knal passeerde hij doelman Glenn van Zutphen, 0-1. Dit stond niet in het vooraf bedachte scenario van de geelblauwen. De druk op het Boskantse doel werd wat opgevoerd, maar de bezoekers trokken zich niet massaal terug en bleven op een doorbraak loeren. Het zich in de warme voorjaarszon koesterende scorebord gaf echter geen krimp meer en de ruststand bleef 0-1.

Na de verkwikkende Ceylon citroenthee van Ard Marinus konden de gastheren niet anders dan de aanval blijven opzoeken. De Boskantse keeper kreeg het nu ook duidelijk wat drukker en de bal ging nu ook vaker ongecontroleerd naar voren. Net na de rust een goede kans voor de opnieuw goed spelende en hard werkende Nijnselaar Nick Dortmans die hij echter niet wist te verzilveren.  In de 68e minuut een nieuwe domper voor de thuisploeg toen bij een ogenschijnlijk ongevaarlijke aanval van de bezoekers de bal in eigen doel werd gewerkt; 0-2. Het werd akelig stil op sportpark Den Eimert, tenminste wat het thuispubliek betrof. Logisch gevolg: 'een op een, va banque'.
Nijnsel hapte naar adem en moest zich snel herpakken, wilde het nog enig zicht houden op een goed resultaat, mogelijk een puntendeling. Zoals vaker dit seizoen was Stefan Hulsen de angel die de tegenstander pijn deed. Vijf en acht minuten na de 0-2 stond het dankzij hem weer gelijk, waar tussenin Ruud van der Rijt nog een keer keihard op de lat kopte. Rommelen in de zestien is een van de competenties van de jonge spits en tot tweemaal toe dwarrelde hij richting vijandelijke keeper. Af en toe dreigde hij de bal kwijt te raken, volgens de bezoekers zat er ook nog een handje bij maar als er naar het midden wordt gewezen, dan telt dat allemaal niet meer. 2-2 dus, een kanteling waarvan zelfs Alfred Hitchcock zou smullen.

De gastheren roken nu bloed en zetten nog eens een tandje bij. Het werd gezellig druk in de zestien van de bezoekers en Nijnsel speelde ook nog eens 'naar de kantine' waar je het angstzweet van de talrijke supporters kon ruiken. Vijf minuten voor tijd slingerde opnieuw Stefan Hulsen zich de zestien binnen. Hij werd daar licht geraakt maar volgens de leidsman uit Brouwhuis zwaar genoeg om de bal op de stip te leggen. Protesten alom, maar het zou de eerste pingel zijn ooit die zonder protest op de stip terecht komt. Routinier Ruud van der Rijt zette zich gedecideerd achter de bal, hij heeft eerder voor hetere vuren gestaan; 3-2. Genoeg voor de overwinning maar ook genoeg voor een, althans vandaag, niet (meer) verwacht kampioenschap?! Contacten met Mill leerden dat de thuisploeg inmiddels was teruggekomen tot 2-3. 'Live contact' per telefoon was nodig om de laatste minuten daar te volgen, totdat de secretaris zei tegen zijn Nijnselse collega: 'Proficiat!'
Nijnsel komt dus terug uit verloren positie, zet de kroon op het werk en promoveert voor het eerst in haar 67-jarig bestaan naar de derde klasse. Wat je als Nijnsel supporter binnen een kwartier tijd allemaal hebt te verduren en te verwerken……. Voer voor psychologen!