Het smederijmuseum was open voor publiek.
Het smederijmuseum was open voor publiek.

Smederijmuseum laat zich zien tijdens Museumweekend

Cultuur

In Rooi  was tijdens het jaarlijkse Museumweekend alleen  het Smederijmuseum open. Wegens verbouwing was het museum van Brabantse Mutsen gesloten.

In het Smederijmuseum was in 1905 Harrie van de Kamp begonnen met zijn smederij, deze smederij groeide uit  tot de BV Oda Staalwerk en in 1967 opging in de Ahrend-Groep. Harrie van de Kamp uit Ravestein was als smidsknecht in dienst bij smid Albert Rox, naast het postkantoor. Op 20 februari 1905 begon hij voor zichzelf in een klein huisje naast de gasfabriek.

Op 22 mei van hetzelfde jaar trouwde hij met Elisabeth Maria van de Rijt, dochter van een Rooise herbergier, woonde kort bij zijn schoonouders in, maar als snel bouwde hij tegenover zijn kleine smederij, een nieuw woonhuis, annex café en smederij. Later ook een rijwielhandel, een steenkoolhandel en zelfs motorfietsen met of zonder zijspan. Het ging goed met zijn bedrijf en tijden de Eerste Wereldoorlog besloeg hij de hoeven van de paarden van de huzaren die in Sint-Oedenrode gelegerd waren.

In 1955 bij het 50-jarig jubileum van de N.V. Oda-Staal-werk, schonk de gemeente Sint-Oedenrode het gebouwtje aan de familie van de Kamp om er een museum in te vestigen. Alles wat een Brabantse smid in die tijd nodig is nu te zien in dit museum,en speciaal tijdens dit museumweekend waren er smeed-demonstraties door Jan Smits en Bert van Son. Het museum is normaal alleen op afspraak voor groepen te bezichtigen.