Afbeelding

Lezing: Landgoederen in de Meierij

Algemeen

Sint-Oedenrode - Op maandag 20 april 2015 organiseert de Heemnatuurgroep uit Sint-Oedenrode een lezing over "Landgoederen in de Meierij". Hiervoor hebben ze Thijs Caspers van het Brabants Landschap uitgenodigd, hij is hoofdredacteur en schrijver van het boekwerk "Landgoederen in Brabant".

Wat natuur betreft worden de Brabant landgoederen over het algemeen geassocieerd met bossen, heide en stuifzand en qua landschap met maisakkers, biostallen en uit hun krachten gegroeide dorpen met centraal daarin gelegen een kerk met marktplein. Bij landgoederen, bij uitstek "deftige" oorden, dan denkt men eerder aan streken als de Achterhoek en het Gooi. Toch telt Brabant om en nabij 150 landgoederen, die gezamenlijk een oppervlakte beslaan van 10 %  van onze provincie. Daar kijk je toch niet zomaar langs? 

In deze lezing gaat Thijs zich speciaal richten op de landgoederen in de Meierij, waar ruim 30 landgoederen liggen. Hem kennende zullen in deze lezing niet alleen de schitterende kastelen en landhuizen met hun statige lanen en romantische waterpartijen worden behandeld maar ook het ontstaan, groei en bloei van de landgoederen en ook het reilen en zeilen van de bewoners. Want er heeft zich in de loop der tijd heel wat lief en leed afgespeeld. De lezing begint om 20.00 uur in de ontmoetingsruimte van kringloop "d'n Einder", gelegen aan de Sluitappel 17a in de wijk Eerschot te Sint-Oedenrode. Interesse in deze bijzondere lezing over de landgoederen in onze omgeving, je bent van harte welkom. Niet leden van de heemkunde "De Oude Vrijheid" betalen slechts € 2,00 entree, als bijdrage in de onkosten. (Deze lezing was eerst gepland op 13 april maar door omstandigheden moest deze verplaatst worden)