Afbeelding

Weer over het weer

Algemeen

Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden? Maart was voor de afwisseling eens een maand die niet te warm was. De zon liet zich vaker dan gemiddeld zien en de regen viel er niet meer dan dat we op basis van het langjarige gemiddelde mochten verwachten.

Een gemiddelde maand
Maart was wat de gemiddelde temperatuur betreft een normale maand. Waar we normaal een gemiddelde temperatuur van 6,2°C hebben in de derde maand, lazen we dit jaar gemiddeld 6,0°C af. In de nachten was het zelfs maar 1°C, terwijl maart de afgelopen dertig jaar gemiddeld een minimumtemperatuur van 2,2°C op laat tekenen. De gemiddelde maximumtemperatuur lag met 10,5°C nauwelijks hoger dan het langjarig gemiddelde van 10,3°C. De hoogste temperatuur werd zondag 8 maart afgelezen, het kwik steeg toen tot 18,2°C. Terwijl op 23 maart nog -3,3°C als laagste temperatuur werd genoteerd.

De zon was weer nadrukkelijk aanwezig
Het aantal zonuren lag in maart met 142 uur duidelijk hoger dan de 117 uur waar we eigenlijk recht op hebben. Toch zullen veel mensen met maart 2014 in het achterhoofd hebben gedacht dat de zon er vorige maand niet zo veel bij was. Toen scheen de zon maar liefst 213 uur. De meest zonnige dag van de maand was dinsdag 17 maart. De zon scheen toen maar liefst 10 uur en 45 minuten en dat was 90% van de tijd dat de zon die dag boven de horizon stond. We hadden in maart in totaal 3 dagen dat de zon helemaal niet te zien was. Daarnaast waren er ook nog 5 dagen met minder dan een uur zonneschijn.

Regen zoals afgesproken
Met de regen viel het de afgelopen maand wel mee. In totaal viel precies de hoeveelheid regen die we mochten verwachten. Het venijn zat echter in de staart want de laatste drie dagen viel de helft van de neerslag van de hele maand. In totaal viel er 68 millimeter regen, waarvan 34 millimeter op die drie dagen. Zondag 29 maart was met 17 liter per vierkante meter dan ook de natste dag van de maand. In totaal regende het op 16 dagen en een goede rekenaar heeft dan ook in de gaten dat het 15 dagen helemaal droog was.